Hirdetés

Magyarország lesz a cserélhető akkus villanyautók hátországa

|

Biatorbágyra költözik a kínai autógyártó összeszerelő üzeme.

Hirdetés

A Zöld Pálya olvasói is találkozhattak már a kínai Nio nevével, amely formabontó újítással néhány percre szorítaná le az elektromos autók töltésének idejét. A megoldást az autók moduláris akkumulátorai jelentik, amelyeket egy speciális, garázsra emlékeztető helyiségben automatizált módon ki tudnak emelni a kocsiból, a helyére pedig egy teljesen feltöltött akku kerül, a sofőr így 2-3 perc múlva már folytathatja is az útját.

A cég a CTP biatorbágyi logisztikai park közleménye szerint hamarosan náluk alakítja ki új összeszerelő üzemét. Itt készülnek majd az európai piacra szánt akkumulátorcserélő állomások. Ez egy olyan újdonság az elektromos autók világában, amely lényegesen lecsökkenti a töltésre fordított időt.

A Nio autóiban 2-3 perc alatt cserélhető az akkumulátor (Fotó: Nio)
A Nio autóiban 2-3 perc alatt cserélhető az akkumulátor (Fotó: Nio)

A Nio autóiban 2-3 perc alatt cserélhető az akkumulátor (Fotó: Nio)

 A cég idén júliusban költözött be a CTPark Budapest West tízezer négyzetméteres csarnokába, ahol a teljes európai hálózat kiépítésének gyártási háttere működik majd. A gyár a tervek szerint ősszel nyílik majd meg, ehhez már már elkezdődött a csarnok egyedi, cégre szabott átalakítása.

Hirdetés

A létesítmény különlegességei közé tartoznak a nagy teherbírású daruk, az ipari ingatlanfejlesztő és -kezelő CTP Management Hungary Kft. emellett intelligens beléptetőrendszert, a cég speciális igényeire szabott tűzvédelmet, egyedi világítást fejlesztett. Emellett természetesen a parkolóba kerül majd elektromos autótöltő, illetve az említett akkucserélő állomás demonstrációkra használható változata.

A CTP logisztikai park ad majd otthont a Nio gyárának (Fotó: CTP Management Hungary)
A CTP logisztikai park ad majd otthont a Nio gyárának (Fotó: CTP Management Hungary)

A CTP logisztikai park ad majd otthont a Nio gyárának (Fotó: CTP Management Hungary)

Több mint 20 éves megalakulása óta a CTP cégcsoport ma már tíz országban van jelen, több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat és 8 millió négyzetméternyi ingatlant üzemeltet több mint 700 ügyfél számára - ezzel az öt legszínvonalasabb európai ipari és logisztikai ingatlanfejlesztő közé tartozik, emellett vezető szerepet tölt be Közép-Kelet-Európában, Magyarországon piacvezető a bruttó bérbeadható terület (GLA) alapján.

A CTP az iparágon belül élenjáró mind az okos épületek és az innovatív megoldások területén, mind a fenntarthatósági szempontok érvényesítése során. Portfóliójának 100 százalékáának van úgynevezett BREEAM minősítése, amelyek "nagyon jó" vagy annál magasabb fokozatot kaptak. A környezeti terhelés minimalizálása érdekében a CTP azt is vállalta, hogy 2023-ra karbon-semleges gazdálkodásra áll át.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)