Hirdetés

Itt az idő feltenni a nyári gumit, ezt a három dolgot ne felejtsd!

|

Ha melegszik az idő, hamar életveszélyessé válhat a téli gumival közlekedni.

Hirdetés

Napi 7 fok feletti középhőmérséklettől kezdve a nyári abroncsok már jobb tapadást biztosítanak, mint a téli gumik, ezért jellemzően március második felében az autósok megrohamozzák a szakembereket. Sokan már annak is örülnek, ha egyáltalán időpontot kapnak, és felkerülnek az évszaknak megfelelő kerekek.

A téli-nyári gumicserét érdemes szakemberre bízni (Fotó: Unsplash/Tekton)
A téli-nyári gumicserét érdemes szakemberre bízni (Fotó: Unsplash/Tekton)

Legyél előrelátó, és időben jelentkezz be a gumiszervizbe még akkor is, ha külön felnire szerelt téli-nyári kerékszetted van.

Hirdetés

Sok autós döntött már úgy, hogy külön felnire szerelt téli és nyári szettet használ. Így a gumisnál gyorsabb a szezonális csere, nem marja szét a só a könnyűfém keréktárcsákat, és ha minden kötél szakad, akár otthon is fel tudja tenni magának a kerekeket, ha váratlanul leszakad a hó. Ebben az esetben is javaslom viszont, hogy keressük fel kedvenc gumiszervizünket, mert otthoni kerékcserénél nem tudunk minden olyan ellenőrzést és karbantartást végrehajtani, amit a szervizben a szakemberek automatikusan elvégeznek

¬ mondta Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Az alábbi részfeladatok a gumicsere során kiemelten fontosak a biztonságos vezetés érdekében, ezért mindenképpen fordíts rájuk megfelelő figyelmet, vagy kérd szakember segítségét.

Az összeszerelt gumiabroncsok és kerékpántok egyensúlya

A Hankook szakértője kiemelte, a kerékegyensúly kényes dolog. Az abroncsok kopásával változik a kerekek kiegyensúlyozottsága, emiatt évente legalább egyszer ki kell centrírozni azokat. Már minimális eltérés is zavaró vibrációhoz és rosszabb járműstabilitáshoz vezethet, ami nemcsak a teljesítményt, hanem a vezetési élményt is rontja. Ezért akkor is érdemes szakembert felkeresni, ha a téli és nyári szett külön felnire szerelve a garázsban várja az aktuális szezont.

A kerékanyák újbóli meghúzása a kerekek felszerelése után

Az abroncsok cseréjénél nagyon fontos a felfekvő felületek, csavarmenetek tisztítása, és a kerékcsavarok megfelelő nyomatékkal való meghúzása. Por, kavics, rozsdadarabok nem akaszthatják meg a csavarozást. Ezek az apró szennyeződések károsíthatják a menetet, ami miatt csökkenhet a szorítóerő. Szakszervizekben a szerelők pillanatok alatt elvégzik a szükséges tisztítást és szakszerűen, nyomatékkulccsal rögzítik a kerekeket. Hagyatkozz rájuk, hiszen a kerekek megfelelő rögzítése alapvető közlekedésbiztonsági követelmény. A lehető legbiztonságosabb autózás érdekében 50 kilométer megtétele után javasolt ellenőrizni a csavarokat, és ha kell, újra meghúzni mindet, mert a közlekedés okozta vibráció miatt kilazulhatnak. Ha otthon cserélted le a kerekeket, akkor is látogass meg egy gumiszervizt, hogy leellenőrizzék a csavarok meghúzását és a légnyomást.

A szelepek állapotának ellenőrzése, cseréje

A szelep fontosságát nem kell kiemelni, hiszen a levegő megtartásának alapeleme. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy részben gumiból készül, vagy gumi gyűrű biztosítja a légzárást (fém szelepek, TPMS szelepek), így a szelep (gyűrű) is öregszik. A szezonális gumicsere során biztosan mindenki észrevette már, hogy a szerelők automatikusan cserélik a gumi szelepeket, és ellenőrzik a fémházak megfelelő rögzítését is. A gumi szelepek magas hőnek, ózonnak és UV sugárzásnak vannak kitéve, és sokkal gyorsabban öregszenek mint az abroncsok. Ezek rendszeres cseréjére, állapotuk ellenőrzésére mindenképpen keress fel szakembert. Filléres tétel, és megmenthet egy veszélyes durrdefekttől, vagy jobb esetben a bosszúságtól, hogy reggel kerékcserével indítsd a napot.

Ezeket a karbantartási munkákat egy szerelő a megfelelő szerszámokkal néhány perc alatt el tudja végezni, ráadásul azokat a problémákat is kiszűri, amelyek később meghibásodást vagy balesetet okozhatnak. Ha pedig itt az ideje új nyári gumik beszerzésének, a szakemberek a megfelelő típus kiválasztásában is segíteni tudnak. Sokaknak fontos lehet ez, hiszen napjainkban már számos, különböző járművekre tervezett abroncs kapható: a Hankook Ventus Prime4 gumi például kiváló nedves tapadást biztosít, a Kynergy eco2 tervezésénél a mérnökök elsősorban az üzemanyagtakarékosságot tartották szem előtt, a Ventus S1 evo3 pedig az erőteljes teljesítmény és kiváló kezelhetőség miatt azoknak lehet tökéletes választás, akik szeretnek sportosabban vezetni

- tette hozzá Tomin István.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)