Hirdetés

2040-re felszámonák a nagy csendes-óceáni szemétszigetet

|

Komoly mennyiségű műanyag hulladékot halásztak ki a Csendes-óceánból egy zöld szervezet aktivistái, vécéülőkét és próbababát is találtak a vízben.

Hirdetés

Közel 30 tonna műanyag hulladék akadt a The Ocean Cleanup non-profit szervezet hálóiba - írja a Business Insider. A lap információi szerint a környezetvédők az úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétszigetből emelték ki a műanyagdarabokat. A név megtévesztő, ugyanis nem egy konkrét szigetről van szó, hanem egy, a partoktól szűk kétezer kilométerre fekvő, hatalmas kiterjedésű területről, ahol a különféle áramlatok egy helyre "terelik" a víz felszínén úszó műanyag hulladékot. A "szigetet" már 1988-ban felfedezték, azonban érdemben csak az utóbbi évtizedben kezdtek el foglalkozni vele.

A The Ocean Cleanup aktivistái egy különlegesen átalakított, tölcsér alakú halászháló hoz hasonló eszközt használtak, hogy minél több hulladékot begyűjtsenek. A hálót két hajó közé feszítették ki, amelyek rendkívül lassan, másfél csomós - a gyaloglásnál is lassabb - sebességgel haladtak át a területen, összegyűjtve a hálóba akadó darabokat.

Munkában a Jenny, a hatalmas műanyagfogó háló (Fotó: The Ocean Cleanup)
Munkában a Jenny, a hatalmas műanyagfogó háló (Fotó: The Ocean Cleanup)

A különleges hálónak a Jenny nevet adták, amellyel két és fél hónap leforgása alatt szűk 30 tonna műanyaghulladékot fölöztek le a víz felszínéről. A kiemelt szemét között meglepő darabok, például egy próbababa, egy hűtőszekrény és számos vécéülőke is szerepelt. A hálóval befogott műanyagot a szervezet a partra szállítja, hogy újra lehessen hasznosítani.

Boyan Slat, a The Ocean Cleanup alapítója a nagy csendes-óceáni szemétszigetet egyfajta modern régészeti területnek is tartja.

Közel százmillió tonnányi műanyag lebeg a Csendes-óceánon (Fotó: The Ocean Cleanup)
Közel százmillió tonnányi műanyag lebeg a Csendes-óceánon (Fotó: The Ocean Cleanup)

"Nagyon sok vécéülőkével találkoztunk, de a leggyakrabban különféle halászati segédeszközöket, hálókat, bójákat húzunk ki a vízből" - mondta a szervezet vezetője egy október közepi sajtótájékoztatón. "Ezeknél érthető, hogy hogyan kerültek oda, de rengeteg olyan tárgyat is találunk, amelyek egyértelműen a szárazföldről jöttek, például fogkeféket, esernyőket vagy játékokat."

A The Ocean Cleanup korábban már épített olyan katamaránokat, amelyekkel a folyók vizéből szűrnék ki a műanyagot, mielőtt az eljut az óceánokba. A Jenny bevetésével pedig szeretnének tovább lépni. A mostani tesztüzem sikeresnek bizonyult, annak ellenére, hogy korábban a kutatók arra figyelmeztették a szervezet aktivistáit, hogy a lehetetlenre vállalkoznak. 2018-ban már próbálkoztak egy hasonló eszközzel, ami azonban hamar darabokra tört. A mostani sikeres teszt után azonban megkezdik rutinszerűen lehalászni a szemétszigetet alkotó nagyobb darabokat.

Slat becslése szerint ennek a 95 százalékát újra lehet majd hasznosítani. A szervezet ambiciózus célt tűzött ki maga elé: 2040-re a nagy csendes-óceáni szemétsziget 90 százalékát szeretnék felszámolni, ehhez azonban legalább 10, a Jenny-hez hasonló hálóra lenne szükségük. Úgy számolnak, hogy naponta nagyjából két tonna műanyag hulladékot tudnak kiemelni a vízből, a szemétsziget teljes tömegét pedig körülbelül százmillió kilogrammra becsülik.

Ezzel a legnagyobb daraboktól sikerülhet megtisztítani az óceánt, a következő lépés majd a kisebb műanyagszemcsék és a felszín alatt lebegő mikroműanyagok eltávolítása lesz, de erre egyelőre még nincs üzembiztos megoldás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)