Hirdetés

Párizsban betiltanák a benzines robogókat?

|

A francia fővárosban megszavazták az előterjesztést, a labda innentől a döntéshozók kezében van.

Hirdetés

Párizsban már jó ideje komoly figyelmet szentelnek a városi mobilitás kérdésének, talán nem véletlen, hogy a francia autógyártó, a Citroën is ambiciózus tervet tett közzé nemrég, az önvezető elektromos járművek jövőjével kapcsolatban.

A francia főváros vezetése nemrég elfogadott egy rendeletet, amely betiltja a 2000 előtt gyártott motorkerékpárok használatát, most pedig a zajszennyezés ellen is hasonló szigorral szeretnének fellépni - írja a RideApart.com a Le Repaire Des Motards értesülésére hivatkozva. Korábban különleges, a térfigyelő kamerák mellé felszerelt mikrofonokkal - hangradarokkal - igyekeztek kiszűrni a túl hangos járműveket, most azonban ennél is radikálisabb lépést tervezgetnek.

Párizsban már most is több ezren közlekednek elektromos robogókkal (Fotó: Unsplash/Camille Brodard)
Párizsban már most is több ezren közlekednek elektromos robogókkal (Fotó: Unsplash/Camille Brodard)

Párizsban már most is több ezren közlekednek elektromos robogókkal (Fotó: Unsplash/Camille Brodard)

A párizsi önkormányzat nemrég felmérést készített a lakosság körében, hogy új megoldásokat találjanak a zajszennyezés mérséklésére. A január második hetében végzett konzultáció során több mint 142 új javaslat született, amire több mint 26 ezer szavazatot adtak le. Ezek egyike a meglehetősen szigorú kezdeményezés, amely egyszerűen betiltaná a benzinüzemű motorkerékpárok használatát a francia fővárosban.

Párizsban rengetegen közlekednek motorral vagy robogóval, így érthető módon az előterjesztés megosztja az embereket. Ennek ellenére a szavazatok alapján egyértelműnek tűnik a párizsiak akarata: a kezdeményezés mellett 944-en, míg ellene csupán 307-en szavaztak. Egyelőre egyik lapnak sincs információja arról, hogy ez mivel járhat, azaz, hogy a szavazást követően mikor léphet életbe a szabályozás, de úgy tűnik, a benzines kétkerekűek napjai meg vannak számlálva a francia fővárosban.

Hirdetés

Az elfogadott előterjesztésekről ugyanis idén tavasszal határoz majd a párizsi városi tanács. Összesen 141 javaslatról határoznak majd, ezek egyike csupán a belső égésű motorral szerelt kétkerekűek száműzése Párizs utcáiról.

Biztosnak tartjuk, hogy a francia utcakép jellegzetes részét képező kétkerekűek nem fognak azonban eltűnni, legfeljebb benzines helyett elektromos robogókkal csapatják majd a helyiek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)