Hirdetés

Figyelem, büntetni fogják a szabálytalanul leparkolt rollereket!

|

A szigorítás várhatóan a kölcsönözhető járművekre vonatkozik, de nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

Az elektromos hajtás nem csak az autóké, ma már nem ritkaság az elektromos bicikli, az elektromos rollerekről nem is beszélve. Utóbbiak lehetnének praktikus e-mobilitási eszközök, de sokak számára bosszúságot okoz, hogy a felhasználók szó szerint bárhol eldobhatják a rollereket, amelyek aztán sok helyet foglalnak és akadályozhatják a gyalogosokat, rossz helyen letéve pedig akár balesetveszélyesek is lehetnek.

Épp a mai napon szavaz a Fővárosi Közgyűlés, amelynek napirendjén szerepel a közterületek használatáról szóló jogszabályok módosítása - írja a vg.hu. A lap információi szerint, ha a közgyűlés megszavazza, június 1-től pénzbírságot kaphatnak azok, akik nem a kijelölt helyen parkolják le a járműmegosztó szolgáltatást kínáló cégektől bérelt rollert.

A főváros vezetése lecsap a szabálytalanul lerakott rollerekre (Fotó: Unsplash/Jonas Jacobsson)

A főváros vezetése lecsap a szabálytalanul lerakott rollerekre (Fotó: Unsplash/Jonas Jacobsson)

Ha eredményes lesz a most tárgyalt rendeletmódosítás, a nyár kezdetétől csak az erre kijelölt, úgynevezett mikromobilitási pontokon (MMP) szabad majd kihelyezni és tárolni a hasonló eszközöket. Bár az elsődleges cél a rollerek helyzetének rendezése, a rendelet kitérhet majd a kerékpárok, illetve úgynevezett önkiegyensúlyozó járművek (egykerekű, hoverboard, stb.) tárolására is, igaz, ez utóbbit egyelőre nem lehet megosztott szolgáltatásként igénybe venni.

A bírság - amely elsődlegesen az üzemeltetőt terheli, de az bizonyára behajtja majd a felhasználókon - eszközönként napi ötezer forint lesz. A helyzet itt hasonlít az autómegosztó szolgáltatások működésére: ha a felhasználó tilosban parkol és az autót megbüntetik, a bírságot utólag ráterhelik az illető számlájára. Ez várhatóan kellő motivációt jelent majd a rollerezők számára is, hogy a legközelebbi MMP-ig eltolják az eszközt a bérlés lezárása előtt. Sőt, az sem kizárható, hogy a bérlést lehetővé tévő szoftver módosításával egyszerűen kizárják majd annak a lehetőségét, hogy tilos helyen zárja le a bérlést a felhasználó.

A szolgáltatók szinte biztosan továbbterhelik majd a bírságot a szabálytalankodó felhasználókra (Fotó: Unsplash/Marek Rucinski)

A szolgáltatók szinte biztosan továbbterhelik majd a bírságot a szabálytalankodó felhasználókra (Fotó: Unsplash/Marek Rucinski)

A rendelet szerint lépcsőzetesen vezetik majd be a szigorítást: 2022. június 1-től először az V., VI,., VII. és a VIII. kerület bizonyos részein, a főváros tulajdonában álló területeken lesz érvényes az új szabályozás. Július 1-től bővítik ezt a zónát, majd idén október 1-én is további bővítés várható.

Az MMP-ket eleinte útburkolati jelekkel jelölik meg, de a későbbiekben táblákkal és tárolóeszközökkel is bővülnek majd a mikromobilitási pontok.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)