Hirdetés

Az elektromos luxus csúcsa: megérkezett a villanyos Rolls-Royce

|

A brit luxusmárka egy évtizede ígérte, hogy elektromos autót fejleszt.

Hirdetés

A Rolls-Royce neve egyet jelent a luxussal, újabban pedig az elektromos repüléssel is, mi azonban most egyelőre maradnánk négy keréken. Bő  egy évtizeddel azután ugyanis, hogy a brit autógyártó bemutatta az alábbi képen is látható Rolls-Royce 102 EX tanulmányautót, a szupergazdagok végre meg is rendelhetik az első sorozatgyártásba kerülő elektromos modellt, a Rolls-Royce Spectre-t - írja az InsideEVs.

A Rolls-Royce 102 EX kísérleti elektromos autót 2011-ben mutatták be (Fotó: Rolls-Royce)
A Rolls-Royce 102 EX kísérleti elektromos autót 2011-ben mutatták be (Fotó: Rolls-Royce)

A Rolls-Royce Wraith kupé formavilágát idéző elektromos autó a külső hasonlóság ellenére egy teljesen önálló modell, amely a cég Architecture of Luxury nevű, teljes mértékben alumíniumból készült, belső égésű és villanyhajtású autók fejlesztésére egyaránt alkalmas platformjára épül.

A Rolls-Royce Spectre viszont már ízig-vérig 2022-es fejlesztés (Fotó: Rolls-Royce)
A Rolls-Royce Spectre viszont már ízig-vérig 2022-es fejlesztés (Fotó: Rolls-Royce)

A jókora kétajtós autó 5453 milliméter hosszú, 2080 széles és 1559 magas. Az orrát a jellegzetes, art deco stílus által inspirált hűtőrács határozza meg, míg oldalról megőrizték a benzines modellek vonalvezetését a hosszú motorházzal és a kupés hátsó résszel. Az autó méreteit talán jól érzékelteti, ha elmondjuk, hogy a képeken 23 hüvelykes (!) felnik láthatóak.

Hirdetés

Különlegesség, hogy bár kétajtós járműről van szó, a Rolls-Royce Spectre ajtajai hátrafelé nyílnak, ami látványos ugyan, de kevésbé biztonságos, hiszen így a kiszálló utas vagy sofőr nem biztos, hogy észleli, ha hátulról biciklis vagy egy másik autós érkezik. Igaz, a modern kocsik már a különféle szenzoroknak köszönhetően képesek hang-, és fényjelzéssel figyelmeztetni a bent ülőket a hasonló vezélyekre.

A hátrafelé nyíló ajtó komoly veszélyforrás lehet (Fotó: Rolls-Royce)
A hátrafelé nyíló ajtó komoly veszélyforrás lehet (Fotó: Rolls-Royce)

Részleteket csak módjával árultak el a hatalmas luxuskupéről, így azt például nem árulták el, hogy mekkroa akkumulátorcsomag került bele, csupán annyit, hogy az egység súlya eléri a 700 kilogrammot. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a BMW i7 102 kilowattórás lítium-ion akkumulátora került bele. Azt azért elárulták, hogy a Spectre egy töltéssel körülbeül 415 kilométert tud majd megtenni.

Közel öt és fél méternyi luxus (Fotó: Rolls-Royce)
Közel öt és fél méternyi luxus (Fotó: Rolls-Royce)

Az autó 577 lóerő és 900 Nm nyomaték segítségével 4,4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h sebességre, ami nem rossz teljesítmény egy közel háromtonnás (2975 kg) autótól. A maximális sebessége 250 km/h lesz.

A Rolls-Royce Spectre modell kedd óta rendelhető, ha valakinek épp nagyon égeti a zsebét nagyjából 400 000 dollár, azaz bő 169 millió forint. A boldog tulajdonosok pedig valamikor 2023 vége felé vehetik át az első darabokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)