Hirdetés

Simán száguldanak a dubaji esővízben az elektromos luxusautók

|

Videón látható, ahogy egy Tesla Model 3 és egy Porsche Taycan végighajt az elárasztott dubaji utcákon.

Hirdetés

Dubajban néhány napja lezajlott az elmúlt 75 év legintenzívebb esőzése: néhány óra alatt annyi csapadék hullott, amennyi máskor egy egész év alatt. Mivel ilyen rendkívül szokatlan időjárási eseményre nem készültek fel a város vízelvezető rendszerének megtervezésénél, így az értelemszerűen alulteljesített.

Az utcákat elöntő vízben rengeteg autó akadt el és vesztegelt akár napokig is egy helyben. Minden általános iskolás tudja, hogy az égéshez az éghető anyagon, és az égési hőt biztosító eszközön kívül oxigénre is szükség van. Értelemszerűen aki nem akarta kockáztatni, hogy tönkremenjen belső égésű motorral üzemelő autója, az meg sem próbálta beindítani ilyen körülmények között.

Azonban az elektromos autóknak nincs szüksége levegőre az üzemeléshez, így műszakilag képesek ilyen extrém körülmények közt is működni. Így néhány bátrabb EV-tulajdonos egyszerűen csak áthajtott a vízen.

Hirdetés

Egy tisztán elektromos autó akkumulátora és meghajtóegysége többnyire teljesen zárt rendszerben működik, így amíg a víz nem éri el az elektromos csatlakozókat, addig maga a jármű is üzemképes. Egy közösségi média oldalra feltöltött videón az látható, ahogy egy Porsche Taycan hajt át a vízen, ami egy ponton teljesen elönti a szélvédőt és a motorházat is.

Egy hagyományos, fosszilis üzemanyaggal működő autó ekkorra már régen leállt volna, de az EV-nek szemmel láthatóan nem jelent problémát ez a bravúr. Egy másik felvételen a Tesla 3 látható, amint áthalad az elöntött utcán, miközben az autót egy ponton szinte teljesen beborítja a víz. A halvérű sofőr a helyzethez képest teljes nyugalommal folytatja útját, és az autó valóban sértetlenül hajt el.

@bebesib Still wouldn’t want to live anywhere else❤️ #rain #dxb #dubai #uae #fyp ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Egy másik Tesláról, egy Model 3-asról is készült egy felvétel, melyet az X-re töltött fel egy @krugermacro nevű felhasználó. A videón szintén az látható, hogy az autó gond nélkül halad végig az egészen mély vízben.

Habár a fenti felvételeken úgy tűnik, hogy az elektromos autókat valóban nem különösebben hatja meg a vízben való haladás, érdemes megjegyezni, hogy ez nem különösebben jó ötlet, ha vigyázni szeretnénk az esetenként kisebb vagyonért vásárolt járműre. A víz ugyanis beszivároghat problémás helyekre, ahol zárlatot okozva tönkreteheti az EV-t, vagy egyes segédrendszereit, egységeit. A külső kamerák és érzékelők meghibásodása például nagy valószínűséggel borítékolható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)