Hirdetés

Térfigyelő kamera felvételen látható, ahogy felrobban egy elektromos bicikli

|

A hasonló balesetek ritkák, és jellemzően elkerülhetők.

Hirdetés

Bár hazánkban nincs nagy divatja az elektromos bicikliknek, világszerte óriási sikernek örvendenek napjainkban, és könnyen lehet, hogy ezek a villanymotorral ellátott modellek jelentik a kerékpározás jövőjét. A közlekedési eszközöknek már három különböző fajtája is elterjedt az elmúlt két évtized során, amiben azonban egyformák, az a motort hajtó akkumulátor.

Aki használt már elektromos biciklit, az tudja, hogy milyen kényelemmel és magasabb szintű mobilitással jár a használata a hagyományos kerékpárokkal szemben. A praktikum mellett persze meg kell említeni a problémákat is.

A drágább vételi ár és a költségesebb javíttatás mellett minden olyan problémával szembesülhet az ember, amivel egy akkumulátoros készülék használata járhat. Problémát okozhat, ha egy hosszabb út során lemerül az akksi, valamint az sem mindegy hogyan tároljuk és töltjük azt. Extrém esetben baleset forrása is lehet az energiatároló egység, mint azt egy eset igazolta is a minap az Egyesült Királyságban.

Hirdetés

A hírek szerint a Londonhoz tartozó Sutton vasútállomásán felrobbant egy elektromos kerékpár. A balesetveszélyes helyzetben szerencsére senki nem szenvedett személyi sérülést. Egy biztonsági kamera felvételt is készített az esetről, amin végigkövethetők a történések.

A felvételen az látható, hogy a közlekedési eszköz először füstölni kezd, majd kigyullad és hatalmas lángokkal ég. A kerékpár tulajdonosa elmesélte, hogy a villanymotoros biciklit mindössze néhány hónapja vásárolta egy online oldalon, és az eddigi használat során semmilyen problémát nem tapasztalt a működésével kapcsolatban.

Tűzvédelmi szakemberek szerint van néhány dolog, amit megtehetünk a saját és mások védelmének érdekében, valamint a hasonló esetek elkerüléséért. A legfontosabb, hogy mindig megbízható forrásból származó terméket vásároljunk lehetőleg garanciával, jótállással. Ilyen esetekben jóval ritkábban fordul elő, hogy egy kompatibilitási hiba miatt tüzet okoz egy e-bicikli.

A helyi tűzoltóság közlése szerint a környéken tartózkodóknak szerencséje volt, hiszen egy hasonló eset sokkal szerencsétlenebbül is végződhet. Egy éve történt, hogy Ausztráliában egy egész családi ház égett le egy elektromos bicikli felrobbanása miatt, és kis híján tragédiával végződött az eset.

A szakértők tanácsa, hogy mindig a saját töltővel töltsük e-biciklinket, és semmi szín alatt ne bízzunk meg utángyártott, olcsó eszközökben. Nem érdemes otthoni szereléssel sem próbálkozni, valamint mindig hagyni kell a hosszabb igénybevétel után kihűlni az akksit, mielőtt elkezdjük tölteni. Ha pedig végeztünk, azonnal le kell csatlakoztatni a töltőt a hálózatról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)