Hirdetés

Szomorú statisztika derült ki a tölthető hibridekről

|

Sokan teljesen feleslegesen vásárolnak plug-in hibrid autókat.

Hirdetés

A tölthető hibrid járművek ideális kompromisszumot kínálnak azoknak, akik kihasználnák az elektromos hajtás előnyeit, de ragaszkodnak a gyors tankoláshoz - más kérdés, hogy az elektromos autók használata picit más logikát igényel, erről majd egy másik cikkben - vagy - egyelőre - ódzkodnak a tisztán elektromos járművek használatától.

A tölthető hibrideket ugyanis lehet kizárólag benzines üzemmódban is használni, de az elektromos rásegítéssel hatékonyan csökkenthető a fogyasztás. A tisztán elektromos üzemmódban pedig ugyanúgy viselkednek, mint az elektromos autók, zéró emisszióval, csendes működéssel és a villanyhajtásra jellemző dinamikával. Persze, a hatótávjuk sokkal kisebb, a mai modellek általában 50-70 kilométert tudnak megtenni elektromos módban, ez azonban tökéletesen elegendő a napi ingázáshoz, ha pedig mégis valamilyen kitérőre kényszerülnénk, ott a benzinmotor.

A tölthető hibrid (plug-in hybrid) autó jelenti a félutat a benzines és a tisztán elektromos hajtás között (Fotó: Toyota)
A tölthető hibrid (plug-in hybrid) autó jelenti a félutat a benzines és a tisztán elektromos hajtás között (Fotó: Toyota)

Mindez jól hangzik, a valóság azonban azt mutatja, hogy hiába a mérnöki kreativitás, ha a tulajdonosok nem használják megfelelően a technológiát. Az International Council on Clean Transportation nevű szervezet friss kutatása ugyanis arra az eredményre jutott, hogy a tölthető hibridekkel közlekedő autósok nagy része egyáltalán nem használja a töltési funkciót - írja az InsideEVs.

Hirdetés

A tanulmány szerint a tölthető hibridek tulajdonosai átlagosan 25-65 százalékkal kevesebbet utaznak tisztán elektromos módban, mint amennyit a jármű lehetővé tenne. Emellett az ilyen autósok 42-67 százalékkal több üzemanyagot fogyasztanak, mint az adott autóra jellemző EPA-becslés.

Azaz jelentené, ha a PHEV-tulajdonosok hajlandóak lennének tölteni (Fotó: Toyota)
Azaz jelentené, ha a PHEV-tulajdonosok hajlandóak lennének tölteni (Fotó: Toyota)

A tölthető hibrid autókból jellemzően minden márkánál választható belső égésű motoros változat vagy öntöltő hibrid verzió, amelynél nem kell töltőt használni, az autó a fékezés során visszanyert energiával tölti az akkumulátorait. Persze, ezeket vagy nem lehet tisztán elektromos módban használni, vagy a PHEV-autóknál jóval kisebb a hatótávjuk, ha csak a villanyhajtás működik.

Arra a kutatás még nem talált magyarázatot, hogy miért hanyagolják a töltést a PHEV-tulajdonosok. Valószínűsíthető, hogy más elképzeléseik voltak az autó működéséről, amikor vásárolták, vagy egyszerűen ráuntak a töltőkkel való bíbelődésre. Mivel azonban a PHEV-modellek drágábbak a benzines vagy öntöltő változatnál, ez egyrészt kidobott pénz, másrészt ezzel épp a tölthető hibrid legnagyobb előnyéről mondanak le a tulajdonosok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)