Hirdetés

Saját elektromos autót fejleszt az Uber

|

Személyszállításra, de futárcégeknek is szánják a két-, három-, és négykerekű járműveket.

Hirdetés

Amióta hazánkból kivonult, viszonylag kevés fontos hír érkezett az Uber háza tájáról, az alábbi azonban arra utal, hogy a fuvarmegosztó szolgáltató is komolyan készül a jövőre. A Green Car Reports beszámolója szerint ugyanis a cég több, eddig meg nem nevezett autógyártóval elektromos járművek fejlesztésén dolgozik.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója január közepén erősítette meg a projekt hírét, azt azonban egyelőre nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik márkákkal működnek együtt. Azt azonban elárulta, hogy a személyszállításra szánt modellekben az üléseket elforgathatóra tervezik, hogy az utasok egymás felé fordulhassanak menet közben. Az Uber emellett azonban két-, és háromkerekű járművek fejlesztésén is dolgozik, amelyeket kifejezetten áruszállításra és futárok számára terveznek.

Az Uber korábban az Arrival képen látható autójával képzelte el a folytatást, de a projekt kútba esett (Fotó: Arrival)
Az Uber korábban az Arrival képen látható autójával képzelte el a folytatást, de a projekt kútba esett (Fotó: Arrival)

Az Uber villanyhajtású járművei várhatóan lassabbak lesznek majd a hagyományos elektromos autóknál, mivel azokat kifejezetten városi felhasználásra szánják, ahol nincs szükség a száguldozásra. Ennek gazdasági okai is vannak, ugyanis az ilyen járművek fejlesztése és gyártása is olcsóbb lehet.

Hirdetés

Az Uber korábban a brit Arrival elektromos autóiban látta meg a lehetőséget, utóbbi startup azonban még tavaly nyáron bejelentette, hogy ejti a projektet, amely helyett elektromos kisáruszállítók fejlesztésére fog koncentrálni.

A fuvarszervező cég többek között klímacéljai elérése érdekében is szeretne speciálisan a számukra fejlesztett elektromos járműveket: a célkitűzés szerint az Uber 2040-re zéróemissziós platformmá szeretne válni, 2030-ra pedig - legalább néhány kiemelt piacon - szeretnék elérni, hogy az utasokat kizárólag tisztán elektromos járművek szállítsák. Utóbbit egyébként egyes amerikai államok is megkövetelik: Kalifornia például már előírta az Uber és a konkurens Lyft számára, hogy 2030-ig elektromosra cseréljék az összes, az állam területén működő autójukat.

Az Uber jelenleg azzal segíti a sofőrjeit, hogy a Hertz autókölcsönzőn keresztül lehetővé teszi számukra Tesla típusú elektromos autók bérlését. Az autókölcsönző mostanában kezdte bevetni saját elektromos flottáját az USA útjain, a Hertz vezetése pedig azt reméli, hogy az ügyfeleik egy része épp az Uberhez hasonló szolgáltatást nyújtó cégek sofőrjei közül kerülhetne ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)