Hirdetés

Újabb szabályozások könnyítik az elektromos járművek töltését az Unióban

|

Az új szabályok könnyebb fizetést, nagyobb sebességű töltést és kiszámíthatóbb rendelkezésre állást hivatottak biztosítani.

Hirdetés

A hét elején új szabályokat fogadott el az Európai Parlament az elektromos autók töltésének további javítása érdekében. Tőlük függetlenül, de velük összhangban az Egyesült Királyság törvényhozása is hasonló lépésekre készül: könnyebb fizetésről és a töltőallomások megbízhatóságáról nyújtanak be javaslatcsomagot a közeljövőben.

Vilagszerte nagy figyelem irányul mostanában a nyilvános töltésre az elektromos járművek térhódítása miatt. Az elmúlt három évben rohamtempóban nőtt a hibridüzemű és tisztán elektromos hajtású járművek aránya az Unióban is, amit a töltési infrastruktúra még nem tudott maradéktalanul lekövetni. A szolgáltatók ugyan megpróbáltak lépést tartani a növekvő igényekkel, de a nagy sietségben számos megoldandó probléma is a rendszerben maradt.

Hirdetés

Sok helyen bizonyos fizetési módokra nincs lehetőség, a tölő oszlopok egy része kevésbé megbízható üzemelés szempontjából, mint az elvárható lenne, és az úthálózat egyes részein nincs lehetőség megfelelő sebességű töltésre. A héten elfogadott rendeletek ezeket a problémákat hivatottak orvosolni.

Az új szabályozás előírja, hogy a kétszámjegyű európai utakon legalább 60 kilométerenként kell létesíteni olyan töltőoszlopokat melyek 400 kw vagy annál nagyobb teljesítményűek. 2028-ra ezeknek el kell érniük a minimum 600 kw-os teljesítményt. 2027-re nyilvános európai adatbázist kell kiépíteni a töltőoszlopokról, azok rendelkezésre állásáról és az áraikról. A töltés fizetése sok helyen csak előfizetéssel és érintésmentes kártyával elérhető, ezt orvoslandó minden helyen biztosítani kell több fizetési módot is.

Az új szabályozás a Ten-t hálózat töltőállomásaira vonatkozik, a többi kisebb teljesítményű töltőoszlop üzemeltetőit nem kötelezi fejlesztésekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)