Hirdetés

Videón a Tesla új FSD rendszere működés közben

|

Hozzáértők szerint eddig messze a legjobb önvezető rendszer a V12-es.

Hirdetés

A Tesla mindamellett, hogy egy új korszakot hozott el az autógyártás történetében, adós maradt a mai napig egy régi ígéretével. Elon Musk 2016-ban tett először konkrét vállalást azzal kapcsolatban, hogy néhány éven belül akár alhatunk is az autónkban azt önvezető rendszer működése mellett.

Jó teslás szokás szerint a debütálásra, több hosszabbítás után, 2019-ben került sor. Habár nagy várakozás előzte meg a megjelenést, a technológia kiforratlanságából adódóan számos probléma bukott ki szinte azonnal a megjelenés után, és több javított verzió után sem lehetünk még maradéktalanul elégedettek az eredménnyel.

Most úgy tűnik, hogy az új V12-es FSD kiadásával lehetőség nyílik a cég életében, hogy kiköszörüljék az évek óta éktelenkedő csorbát, amit számos botrányos baleset övezett a közelmúltban is. Habár többen dicsérték az új verziót, megerősítve, hogy a Tesla valóban egy minőségi ugrást tett a technológia fejlesztése terén, ez még mindig kevés lesz ahhoz, hogy a teljesen önvezető rendszer literálisan is megfeleljen a neve által támasztott elvárásoknak.

Hirdetés

A héten egy videó látott napvilágot az új rendszer működéséről. A felvételen az látható, amint egy Tesla egy építési területen navigál keresztül, ahol munkások és nagyméretű berendezések garmada van az önvezető módban haladó autó útjában. A jármű azok után, hogy lassan haladva felméri a terepet, végül kicsivel egy kotrógép mellett hibázás nélkül halad el.

Később az FSD módban haladó autó néhány korrekt kanyar után keskeny, és rutinos vezetést igénylő mellékutcában halad el úgy, hogy a szembe levő sávban autók állnak. A szemmel láthatólag szűk helyeken a Tesla szinte kivétel nélkül jól kezeli a vezetéstechnikai szempontból nem egyszerű helyzeteket.

A V12-t tesztelő youtuber, AI DRIVRR szerint több dologban is haladást értek el a korábbi hiányosságok javítása terén. Jobb a sebességszabályozása, kevesebb stressz éri a működés miatt a sofőrt, nincs szükség a gázpedál használatának felülbírálása, lényegesen kevesebb a gond a váratlan megállásokkal és jelentősen javult az irányjelzők használata is. Amit kritikaként fogalmaz meg a tesztelő, hogy habár lényegesen kevesebb is az indokolatlan megállás, néhány esetben még mindig előfordul.

Bár Elon Musk többször is fogalmazott megtúlzottan optimista kijelentéseket, koránt sem halad a technológia fejlődése olyan ütemben, mint azt néhány éve folyamatosan hangoztatja. Ahogy azonban az AI DRIVR is sugallja, az FSD addig nem áll készen a teljes értékű használatra, amíg nem képes gyakorlatilag minden vezetést kikapcsolás nélkül befejezni. A legutóbbi tesztje azt mutatja, hogy az FSD itt még nem tart.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)