Hirdetés

A bolygó szén-dioxid szintje gyorsabban nő, mint korábban bármikor

|

Legalábbis erre utal egy 66 éve tartó megfigyelés-sorozat eredménye.

Hirdetés

Egy igen aggasztó jelenségre hívta fel nemrégiben a figyelmet a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal laboratóriuma, ami a Hawaii Big Island vulkán tetején található. Mérési eredményeik szerint idén márciusban a légkör szén-dioxid szintje 4,7 ppm-mel (pars per million) volt magasabb, mint egy évvel korábban, ami a legnagyobb detektált növekedés az intézmény történetében.

Az adatok szerint januártól áprilisig gyorsabban emelkedett a levegő szén-dioxid koncentrációja, mint korábban bármely év első negyedében. A jelenség, amely túlszárnyalja a 2016-ban megfigyelt rekordot jelentő növekedést, egy újabb vészjósló jele lehet annak, hogy a kibocsátások csökkentésére irányuló erőfeszítéseink sorra vallanak kudarcot.

"A szén-dioxid mértéke nem csak hogy továbbra is emelkedik a légkörben - egyre gyorsabban és gyorsabban növekszik"

 - mondta Arlyn Andrews, a NOAA globális megfigyelő laboratóriumának éghajlatkutatója a coloradói Boulderben. 

Hirdetés

A tavalyi erőteljes El Niño-hatás lehet a kiugrás egyik legfőbb okozója, az időjárási minta azonban csak egy már meglévő tendenciát erősített tovább. Ralph Keeling, a Scripps Intézet szén-dioxid-programjának igazgatója szerint ez nem meglepő, hiszen globálisan több fosszilis energiahordozót égetünk el, mint bármikor korábban a történelem során.

Keeling szerint az El Niño-val összefüggő aszályok a trópusi területeken, köztük Indonéziában és Dél-Amerika északi részén kevesebb szenet tárolnak a növényekben. A szárazföldi ökoszisztémák világszerte hajlamosak több szén-dioxidot kibocsátani az El Niño idején, mivel az időjárási mintázat a csapadék és a hőmérséklet változásával jár.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a szén-dioxid-koncentráció a most tapasztalható kritikus szint alá csökkenjen, több mint két évszázadra lenne szükség, még akkor is, ha a kibocsátás az évszázad végére közel nullára csökkenne. Azonban a jelenleg tapasztalható trendek alapján egyelőre ez az ötven százalékos csökkenés is túl ambiciózusnak tűnik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)