Hirdetés

A párizsi lehet minden idők legforróbb olimpiája

|

A sportolók tiltakoznak az ellen, hogy a szervezők nem biztosítanának légkondicionálót az olimpiai faluban.

Hirdetés

A ciklikusan visszatérő El Nino hatására az időjárás már eddig is sok rekordot döntött meg az elmúlt hónapok során, de úgy tűnik, hogy a jelenség okozta anomáliák egész sora van még hátra. Tavaly nyáron, először csak egy-egy hónapot, majd végül az egész évet rekordnak minősítették a magas hőmérséklet tekintetében.

Ez télen - habár az ökoszisztéma egyensúlya kapcsán ez is nagy gond - kevésbé tűnik problémásnak, de a jó idő beköszöntével még meggyűlhet Európa baja a forrósággal. Az ebből adódó általános, lokális problémákon felül az idei évben egy világszerte óriási figyelem övezte rendezvény is szükségessé tesz bizonyos intézkedéseket, ez pedig a Párizsban megrendezendő olimpiai játékok.

A XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok reklámjai már most azt hirdetik, hogy a rendezvény a legzöldebb lesz az eddigiek sorában. Vállalásuk szerint a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékokhoz képest felére szeretnék csökkenteni a szervezés és lebonyolítás okozta szén-dioxid kibocsátás mértékét.

Hirdetés

A szervezők mindent bevetnek a cél érdekében. Így fordulhatott elő az, hogy bejelentették, az olimpiai falut nem fogják légkondicionálókkal felszerelni. Anne Hidalgo, a város polgármestere, a 10 500 olimpikon és 4 400 paralimpikon hőségben való pihenését firtató kérdésekkel kapcsolatban azt válaszolta, hogy különböző passzív hűtési eljárások és egyéb innovatív megoldások fogják a sportolók lakrészének hűtését biztosítani.

Mind a mellett, hogy ezeket a módszereket eleve szkeptikus vélemények kísérik a tudományban, arra biztosan nem alkalmasak, hogy egy extrém időjárási helyzetben teljesítsenek kielégítő módon. Arra pedig, hogy rendkívül forró lesz az idei európai nyár, jók az esélyeink. Ennek kapcsán tavaly még halálesetek is voltak Franciaországban.

Egy nemrégiben készült tanulmány arra figyelmeztetett, hogy a 2024-es olimpia idején hetekig tartó hőhullámok sújthatják a francia fővárost. A tudományos írás szerint Párizsban nem elhanyagolható a kockázata annak, hogy a nyári játékok alatt minden eddigi hőmérsékleti rekord megdőljön. Az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint az idei január már most a legmelegebbnek bizonyult a mérések kezdete óta, és február is soha nem látott hőséget hozott.

Minden idők eddigi legmelegebb olimpiája - 2021, Tokió
Minden idők eddigi legmelegebb olimpiája - 2021, Tokió

Az olimpia szervezői azt mondják, hogy már most terveznek a hőhullámokkal és a szélsőséges időjárási viszonyok lehetőségével. Szimulációkat végeztek, hogy lássák, milyen hatással lenne, ha a szabadtéri versenyeket korábban vagy később kezdenék, és ha a fedett helyszíneket a klímát érintő anomáliák figyelembevételével építenék.

A klímaberendezések hiánya miatti kritikákra válaszul azzal védekeznek, hogy az épületek kialakítása, tájolása és napvédő fóliák használata lehetővé teszik, hogy akár 23-26 fokot biztosítsanak az épületekben sokat fogyasztó és így a karbonlábnyomot növelő klímaberendezések használata nélkül. Ez - még ha elviselhetőnek is tűnik - több delegáció képviselői szerint nem alkalmasak arra, hogy a versenyzők heteken át formában legyenek.

Többen már most jelezték, hogy szeretnének hordozható hűtő berendezéssel kiegészíteni a passzív hűtést. A görög és az ausztrál csapat egyértelművé tette, hogy mobil-léghűtőket kíván magával vinni az olimpiai faluba. A szervezők erre többnyire megértően reagáltak és engedélyezik az alacsonyabb fogyasztású eszközöket, aminek pontosításához egy listát is kiadtak az engedélyezett készülékekről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)