Hirdetés

A század végére kihalhatnak a császárpingvinek

|

A szaporodáshoz szükséges életterüket veszélyezteti a jégtáblákkal fedett területek zsugorodása.

Hirdetés

Egy hete vérfagyasztó képek járták be a világsajtót. Több ezer császárpingvin-fióka pusztulhatott el még 2022 év végén az Antarktiszon egy olvadás következtében beszakadt jégtábla miatt. A tömeges szerencsétlenség még azelőtt történt, hogy a fiókák úszáshoz szükséges vízálló tollai kifejlődhettek volna, így túlnyomó többségük vízbe fulladt vagy megfagyott. A sajnálatos esetről műholdfelvételek is készültek, amiket csak most hoztak nyilvánosságra.

Klímaszakértők és sarkkutatók együttes véleménye, hogy ha a tendencia nem javul, az a század végére akár ki is halhat a fajt, de a 90 százalékos populációcsökkenés a jelenlegi folyamtok alapján borítékolható.

Hirdetés

A császárpingvinek életük nagy részét part közelben töltik, de ez alól kivételt képez a költési időszak. Ilyenkor a ragadozók ellen védekezve a szárazföldtől távolabbi jégtáblákra merészkednek és ott költik ki fiókájukat. Amíg a fiókák nem cserélik le pihés tollazatukat a vízálló, úszásra alkalmasra, addig ezeken nem hagyhatják el jégtáblákat. 

Az elmúlt hét évben viszont jelentősen csökkent az Antarktisz környéki jégtáblák területe. Tavaly év végén 45 éve nem látott méretre zsugorodott. A legsúlyosabb probléma az Antarktiszi-félszigettől nyugatra fekvő Bellingshausen-tenger középső és keleti részén volt tapasztalható. Tavaly áprilisra ebben a térségben gyakorlatilag a jégfelület teljes egészében eltűnt, ami az öt legnagyobb ismert kolóniából négy fiókáinak idő előtti elpusztulásáért felelős.

Egy tanulmány szerint az elmúlt 56 évben a térségben élő pingvinek egyharmadát érintette a jégfelületek drasztikus csökkenése. Márpedig minden jel arra mutat, hogy a tendencia folytatódik. Eddig is előfordultak melegebb évek, de ilyenkor a kolóniák elérhető közelségben mindig találtak stabilabb helyet a költéshez. Ez most évről évre válik egyre nehezebbé, és ez a probléma természeténél fogva más folyamatokat is befolyásolhat.

Egyelőre nem látni még, hogy hol állnak meg, vagy hogy egyáltalán megállnak-e a boruló dominók, de a változtatáshoz szükséges belátás és szándék sajnos még a látóhatáron sincs.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)