Hirdetés

A világ egyik legnagyobb olajvállalata is beszállna az elektromosautó-bizniszbe

|

Az ExxonMobillal folytatnak tárgyalásokat az autógyártók a szükséges lítium biztosításáról.

Hirdetés

Az Exxon Mobil Corporation a múlt évezred utolsó pillanatában alakult, mintegy konzerválva a Egyesült Államok fosszilis energia-függőségét. A cég nem minden előzmény nélkül jött létre, a John D. Rockefeller Oil egyesítette az Exxon és Mobil cégeket, hogy néhány év alatt a világ hat energiaóriásának egyikévé nője ki magát.

Az akkoriban 72 milliárd hordóra rúgó olajtartaléka, ahogy az tudható volt, menetrendszerűen két évtized szárnyalás után lassan el fog kopni. Emiatt a cég is érzi a változó idők változó igényeit, így kapva kapott az alkalmon, mikor a Tesla felkérte, hogy új arkansasi lelőhelyeiről biztosítsa számára az akkumulátorok gyártásához szükséges lítiumot.

Hirdetés

Az Exxon már egy ideje megszerezte az államban egy feltehetően lítiumban gazdag lelőhely kitermelési jogait, hogy az elektromos járművek forradalma után is a pályán maradhasson. A tárgyalásokat ugyan a Tesla vezeti, mint az egyik legnagyobb akkumulátor igényű cég a piacon, de a pozícióját erősítendő maga mellé vette néhány versenytársát is: a Fordot, a Volkswagent, a Samsungot és Dél-Korea első számú energia- és vegyipari vállalatát, az SK Innovationt.

Egyes értesülések szerint a víz alatti kitermelésben az Exxon segítségére lesz az Albermarle Corporation, mely komoly múltra tekint vissza lítium bányászata és felhasználása terén. Az, hogy mennyire lesz sikeres arkansasi projekt, még a jövő zenéje, ugyanis nem az Exxon az egyedüli vállalat, amelynek fáj a foga a ritka földfémre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)