Hirdetés

Aki kárt tesz az éghajlatban, fizessen!

|

Vermont lehet a Climate Superfund első fecskéje, az amerikai állam vezetése megfizettetné az éghajlatban okozott károkat a BigOillal.

Hirdetés

Történelmi jelentőségű esemény, hogy az USA Vermont államában olyan törvényt fogadtak el, amely a nagy fosszilis üzemanyaggyártó vállalatokat anyagilag teszi felelőssé a klímaváltozás okozta károkért. Az éghajlatváltozással kapcsolatos kártérítésről szóló törvény, vagyis a Climate Superfund Act célja egy új pénzügyi mechanizmus létrehozása annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásáért leginkább felelős szennyezők fizessék meg a rájuk eső részt az éghajlat védelmének érdekében.

Az állam kormányzója Phil Sott a kétségei és aggodalmai ellenére engedélyezte, hogy a javaslat az ő aláírása nélkül is törvényi erőre emelkedhessen. Tulajdonképpen attól tart Scott, hogy ha elbukik a kezdeményezésük, az precedens értékével negatívan hathat más államok hasonló kárigényeinek jövőbeni megítélésére. Óvatossága ellenére a kormányzó meg van győződve a kitűzött célok helyességéről, hiszen a klímaváltozás Vermont államot is rendkívüli mértékben sújtja.

Hirdetés

Az új törvény koncepciója hasonlít egy szövetségi törvényhez, amely előírja hogy a veszélyes hulladéklerakók fenntartásának és működtetésének költségeit teljes egészében a szennyezésért felelős vállalatoknak kell viselnüik. Vermont azonban még ennél is tovább haladva, kiterjesztette ezt az elvet az éghajlatváltozás tágabb értelemben vett kérdéseire. Az American Petroleum Institute (API), a Big Oil vezető lobbicsoportja már jelezte, hogy bírósági úton kívánja megtámadni a törvényt.

A vállalat a múlt héten levelet küldött az állami szenátusnak, melyben kijelentette, hogy a törvény visszamenőleges intézkedései aránytalan költségeket és felelősséget rónak akár évekkel ezelőtti ipari tevékenységekre. Jogértelmezésük szerint ez sérti az egyenlő védelemhez és a tisztességes eljáráshoz való jogot azáltal, hogy a vállalatokat teszi felelőssé a társadalom egészének tetteiért, ezért ők a szövetségi szabályozást tartják ez ügyben mérvadónak.

A várható jogi csatározások ellenére a vermonti klímatörvény következményei messzire vezethetnek. Ha a törvény kiállja a jogállamiság próbáját, az más államokat is hasonló intézkedések elfogadására ösztönözheti. Ez növelheti a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok pénzügyi kockázatait, és felgyorsíthatja a megújuló energiára való átállást, mivel az államok várhatóan sokkal nagyobb elánnal próbálják majd enyhíteni az éghajlatváltozás hatásait.

A vermonti Climate Superfund Act arra is rávilágít, hogy az állami kormányok milyen központi szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás kezelésében, különösen akkor, ha a szövetségi fellépés elakad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)