Hirdetés

Talpunk alól jön az áram egy új fejlesztésnek köszönhetően

|

Az új módszer ráadásul nem csak az energia előállításában tud segíteni.

A megújuló energiaforrásokra egyre nagyobb szüksége lesz az emberiségnek, így nem véletlen, hogy máris óriási az érdeklődés a brit Pavegen startup iránt. A céget Laurence Kemball-Cook alapította hat évvel ezelőtt, amikor egy napenergiát használó közvilágítási projekten dolgozva azon gondolkodott, hogyan lehetne az energiát eljuttatni oda, ahol állandóan árnyék van - írja a hvg.hu. Itt jegyeznénk meg, hogy azóta már kifejlesztették a sötétben is működőképes napelempanelt, de ez mit sem von le Kemball-Cook ötletének értékéből.

A Pavegen alapítója ugyanis rájött, hogy egy városban miből lehet energiát kinyerni ott, ahol nem feltétlenül süt a Nap, viszont rengeteg ember sétál.

Egy olyan járólapot találtam ki, ami a lépések mozgási energiáját elektromossággá alakítja. Akárhányszor valaki rálép az egyik járólapra, 7 watt áramot termel. Az energiát akkumulátorok tárolják, ha pedig szükség van rá, a közvilágítást működtetik vele

- magyarázta Kemball-Cook a The Guardian brit lapnak adott korábbi interjújában.

Az első demonstrációra szolgáló elemeket még illegálisan szerelte fel 2009-ben, hogy leendő ügyfeleinek be tudja mutatni a technológiát, azóta viszont olyan cégekkel dolgozik együtt, mint a Coca-Cola vagy a Siemens, de a Pavegen már telepített járólapokat a Heathrow repülőtérre és hasonlót tervez a Fehér Házba is.

Az intelligens járólapok csak akkor működtetik a világítást, ha emberek is tartózkodnak a területen (Fotó: Unsplash/Sincerely Media)

Az intelligens járólapok csak akkor működtetik a világítást, ha emberek is tartózkodnak a területen (Fotó: Unsplash/Sincerely Media)

A rendszer nagy előnye, hogy képes érzékelni, ha egy adott területen emberek járnak, így a lámpák is csak addig világítanak, amíg szükség van rájuk.

Ráadásul, mivel digitális rendszerről van szó, az intelligens járólapok azt is képesek elemezni, hogy az emberek milyen útvonalakon hogyan közlekednek, ami értékes információt jelenthet, például egy hipermarketnek vagy egy bevásárlóközpontnak, amely eközben jelentős energiaköltséget is megtakaríthat.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)