Hirdetés

Az emberek egészsége szempontjából kulcsfontosságú területen húzhatja be a kéziféket az EU

|

Az Európai Bizottság 2024-es munkatervéből kikerült a mérgező anyagok használatát szabályozó tervezet és egy sor más fontos dolog is.

Hirdetés

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) jelentése szerint a világon diagnosztizált új daganatos megbetegedések 23 százaléka az Európai Unióban történik, pedig alig 6 százalékát tesszük ki a Föld teljes népességének. Az Unió még 2020-ban vállalta is a mérgező anyagok használatának betiltását a fogyasztási cikkekben, valamint kötelezettséget vállalt az úgynevezett örök vegyi anyagok (PFAS) kivezetésére, kivéve azokat a területeket, ahol ezen anyagok használata elengedhetetlen. Ezek az anyagok fokozottan károsak az egészségre és a környezetre, valamint nagyon hosszú idő alatt bomlanak csak le.

Az EU, mindamellett hogy a jelek szerint elengedte ezen változtatások meglépését, úgy tűnik, hogy tovább halogatja a ketreces állattartás tilalmát és a "termelőtől a fogyasztóig" elnevezésű programját is. Ez utóbbi pedig az Unióban megtermelt élelmiszerek minőségének javulást és a fenntarthatóságot szolgálta volna.

Hirdetés

Az EU történetének legfaramucibb törvényhozási időszaka volt az a 7 év, amikor megvitatták és végül elfogadták 2006-ban a vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozását, a Reach-rendeletet. Ennek a mára elavult, és elégtelen szabályozásnak a felülvizsgálatára készült 2024-es ciklusában az uniós törvényhozás. Tatiana Santos, az EEB vegyianyag-politikai vezetője egyfajta árulásként kommunikálja a rendelet módosításának elhalasztását. Szerinte ez egyértelműen az ipar kritikátlan kiszolgálása a lakossági érdekekkel szemben.

A tervezetben, mintegy szépségtapaszként, maradtak azonban további zöldpolitikával kapcsolatos javaslatok, úgy mint a szélenergia csomag, a 2040-es klímasemlegesség elérése és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás. Ez a zöldpárti politikusok szerint nem elégséges, hiszen a Reach-rendelet felülvizsgálatának elmaradásával rendkívül veszélyes anyagok ezrei maradnak továbbra is forgalomban.

Az nem teljesen világos, hogy elvetik-e a korábban tervezett változtatásokat, vagy csak elhalasztják azokat. Egy magát megnevezni nem kívánó uniós tisztségviselő szerint aggodalomra nincs ok, a javaslat bármikor újra napirendre vehető. A jövő májusban esedékes európai parlamenti választásokat megelőző kampánynak valószínűleg ez is hangsúlyos témája lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)