Hirdetés

Az ENSZ jelentése szerint ötször annyi elektronikai hulladék termelődik, mint amennyit képesek vagyunk újrahasznosítani

|

Előrejelzésük szerint az évtized végéig 82 millió tonna e-hulladékot fogunk termelni.

Hirdetés

Az elektronikai eszközök sokadik reneszánszát éljük Edison korszakalkotó találmányának szabadalma óta. Ezzel összefüggésben rengeteg hulladékot termelünk világszerte. Egy most megjelent ENSZ jelentés szerint ennek a mértéke nagyjából ötszöröse annak a mennyiségnek, amit jelenlegi kapacitásaink segítségével újra tudunk hasznosítani.

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniója (ITU) és az ENSZ Képzési és Kutatási Intézete (UNITAR) által készített 2024-es Globális E-hulladék Monitorozó jelentés arra figyelmeztet, hogy a keletkező elektronikus hulladék mennyisége évente 2,6 millió tonnával nő. E-hulladéknak minősülnek a konnektorral vagy akkumulátorral ellátott, kiselejtezett eszközök, például telefonok, televíziók és laptopok.

A dokumentum szerint 2022-ben 62 millió tonna e-hulladék keletkezik. Ez is elképesztő mennyiség, de sajnos a rendelkezésre álló adatok romló tendenciát mutatnak évről évre. Az előrejelzések szerint 2030-ra az évente keletkező e-hulladék mennyisége elérheti a 82 millió tonnát.

Hirdetés

Ami talán ennél is riasztóbb, hogy a 2022-ben keletkezett 62 millió tonna elektronikus szemétből mindössze 13,8 millió tonnát tudtunk újrahasznosítani. Ez mindössze 22,3 százaléka az összesnek, ami valóban néhány éven belül komoly problémát jelenthet a hulladékgazdálkodásban.

Szakértők szerint ez az arány még tovább is romolhat a technológiai fejlődés, a rövidebb életciklus, a korlátozott javíthatóság és a hulladékkezelési infrastruktúrák hiányosságai miatt. A fenti adatokban azonban lehetnek eltérések világszerte.

Európában keletkezik a legtöbb, fejenként 17,6 kg, míg Amerikában 14,1 kg. Ugyanakkor Európában a hivatalos gyűjtési és újrahasznosítási arány 42,8 százalék, míg Óceániában 41,4, Amerikában 30, Ázsiában 11,8 és Afrikában mindössze 0,7 százalék.

Ez az elképesztő mennyiségű e-hulladék nem csak a környezetre van azonban hatással. A jelentés szerint az ezzel kapcsolatos tevékenységek éves nettó költsége 37 milliárd dollár. Ha nem történik javulás a kezelésében és az érintett területek hatékonyság alapú átalakításába, akkor 2030-ra ez a szám várhatóan eléri a 40 milliárd dollárt.

Az olyan technológiai óriások, mint az Apple és a Samsung az utóbbi időben - a sok éves nyomásnak engedve - jobban támogatják a javításhoz való jog érvényesülését. Ez azonban még csak egy első lépés egy hosszú és rögös úton.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)