Hirdetés

Az év végi dubaji klímacsúcs elnöke szerint a világ vesztésre áll a klímacélok elérésében

|

Az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezetője szerint nem hozza a COP28 az elvárt eredményeket.

Hirdetés

Mint az ismeretes, az év végén esedékes globális klímacsúcs, a COP28, idén Dubajban kerül megrendezésre. Hosszas előkészítő munkálatokat követően, nagy és komoly elvárásokkal futnak neki a találkozónak a résztvevő országok képviselői. Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke, és az Európai Parlament zöld átállásért felelős bizottsági elnöke például abban reménykedik, hogy sikerül elfogadtatni a résztvevőkkel a 2050-es céldátumota fosszilis energiahordozók végleges elhagyásának tekintetében, pedig ez csak egy, a konszenzust igénylő három fő cél közül. A másik kettő a megújulók arányának azonnali, nagyarányú növelésére és az energiahatékonyság javítására vonatkozik.

A COP28-on elnöklő Sultan Al-Jaber komor, borúlátó nyilatkozata néhány nappal azelőtt, hangzott el, hogy az ENSZ közzéteszi első globális prognózisát a tanácskozás előtt.

Hirdetés

Ez a helyzetjelentés, azt hivatott bemutatni, hogy az egyes országok hogy állnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és ajánlásokat is fogalmaz majd meg arra vonatkozólag, hogy milyen intézkedések segíthetnek a Párizsi Egyezmény céljainak elérésében. Mint ismeretes, ezen célok közül a legambiciózusabb célkitűzés a felmelegedés 1,5 fokra való mérséklése az ipari forradalom kezdetéhez képest. A rendezvény elnöke szerint ez mára szinte tarthatatlan céllá vált. Szerinte időarányosan olyan rosszul állunk ebben, hogy szinte elérhetetlen ez a vízió.

"Közösen be kell ismernünk, hogy nem hozzuk a szükséges eredményeket abban az időben, amikor szükségünk van rájuk". 

- jelentette ki egy a közelmúltban Nairobiban tartott afrikai klíma-ügyi konferencián, mely az első hasonló rendezvény volt a térségben. A hétfőn kezdődött csúcstalálkozó fő témája az éghajlatváltozásra adott afrikai válaszlépések finanszírozásának problémája.

Sultan Ahmed Al Jabbers
Sultan Ahmed Al Jabbers

Kedden Al Jabers bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek 4,5 milliárd dollárt biztosít arra, hogy 2030-ig 15 GW tiszta energia megtermelését szolgáló infrastruktúra létrehozását készítsék elő a kontinensen a jelenlegi 60 MW-os kapacitás mellé. Valószínűleg ehhez jelentős összeget kell lehívni  Nemzetközi Valutaalaptól az afrikai államoknak.

A fekete kontinens Szaharától délre eső része a legveszélyeztetettebb térség a bolygón a klímaváltozás szempontjából. Tavaly 2 millió gyerek kényszerült elhagyni ezeket a területeket. Bár Afrikában meglehetősen szegény országoknak kellene költséges válaszlépéseket tenniük a probléma mérséklésére, az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, Akinwumi Adesina felszólította arra a döntéshozókat, hogy a kontinens természeti kincseit, különösen a szén-dioxidot megkötő erdőket is vegyék figyelembe a térség gazdasági teljesítményének becslésekor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)