Hirdetés

Baktériumok menthetik meg a Földet attól, hogy visszafordíthatatlantul felforrósodjon

|

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a projektjük akár 0,22 °C-kal is mérsékelheti a felmelegedést.

Hirdetés

A közkeletű hiedelemmel ellentétben nem a szén-dioxid a legrosszabb üvegházhatású gáz, ami a légkörbe kerülve jelentősen felmelegítheti azt. Az ipari tevékenységek, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás egyik legkártékonyabb velejárója a metán. Bolygónk légkörének metántartalma az elmúlt 15 évben kritikus szintet ért el, és jelenleg a globális felmelegedés nagyjából kétharmadáért tehető felelőssé.

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja szerint egy rendkívül hatékony módszer lehet a légkör mentesítésére a metántól az általuk vizsgált "metánfaló" baktérium bevetése.

Hirdetés

A amerikai egyetemen zajló kutatás vezetőjének, Mary Lindstormnak az volt az alapötlete, hogy felfedezzen egy olyan úgynevezett metanotróf, vagyis metánt "fogyasztó" organizmust, ami semlegesíti a metánt és helyette szén-dioxidot és biomasszát hagy maga után. A keresés során találtak rá a methylotuvimicrobium buryatense-re (5GB1C), ami az elvégzett kísérletek tanúsága szerint a felmelegedés problémájára lehet részben a megoldás .

Ez a baktériumcsoport normál esetben olyan környezetben él, ahol magas a metán koncentrációja, körülbelül 5000 és 10 000 ppm közötti. Természetesen ennél sokkal ritkásabb a légkör metántartalom tekintetében. Az átlagos érték körülbelül 1,9 ppm, de bizonyos környezeti hatások befolyásolhatják. Magasabb koncentrációt tapasztalhatunk olajfinomítók, hulladéklerakók és rizsföldek közelében, ilyen körülmények között akár 500 ppm is mérhető.

Euan Nisbet, a Londoni Egyetem munkatársa kiterjesztené szarvasmarhatelepek környékére is a baktérium-csoport használatát. A hírhedten nagy metánkibocsátók közelében az eljárás során keletkező szén-dioxidot üvegházakba eljuttatva lehetne például paradicsomot termeszteni.

A kísérleti modellel egészen jól működő módszert a jövőben meg  kell próbálni kiterjeszteni, és akár erőműveket létrehozni a technológia nagyobb léptékekben történő alkalmazására. Mivel akár ezerszám kellene hasonló erőműveket építeni, hogy 2050-re elérjük a felmelegedés már említett 0,22 °C-os mérséklését, így már a labda a döntéshozók térfelén pattog.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)