Hirdetés

Földgáz helyett bitcoinnal melegítik a holland tulipánokat

|

A kriptopénzek bányászata rengeteg energiát emészt fel, így legalább valamennyi hasznosul belőle.

Hirdetés

A különféle kriptovalutákra éveken át sokan úgy tekintettek, mint a mesés gazdagság kulcsára, noha ez csak néhány ügyes spekulánsnak és szerencsevadásznak sikerült igazán. Az idei évben bekövetkezett összeomlás pedig rámutatott, hogy bár a digitális pénzeknek, vagy ha távolabb megyünk, a blockchain-technológiának meglehet a maga haszna, de nem egészen úgy, ahogy eddig sokan gondolták.

Ennek ellenére a mai napig óriási összegek mozognak a kriptotőzsdéken - mármint a hatalmasat bukó FTX-en túliakon -  a kriptobányászok pedig továbbra is szorgalmasan dolgoznak. Apropó bányászat: a kriptovaluták egyik komoly hátrányának a bányászathoz felhasznált, orbitális mennyiségű energia számít: a Fehér Ház statisztikái szerint a globális kriptobányászat áramfelhasználása évente 120-240 milliárd (!) kilowattóra körül mozog, ami több mint például Argentína vagy Ausztrália éves áramfogyasztása.

Hollandiában kitalálták, hogyan lehet haszonsítani a kriptobányászat hulladékhőjét (Fotó: Unsplash/Esther Gorlee)
Hollandiában kitalálták, hogyan lehet haszonsítani a kriptobányászat hulladékhőjét (Fotó: Unsplash/Esther Gorlee)

Az Európát érintő energiaválság miatt azonban meglepő helyzetbe került legalább egy bitcoinbányász cég - írja a Euronews. Az egekbe törő energiaszámlák miatt ugyanis a holland tulipánok termesztőinek alternatív megoldás után kellett néznie, mivel a benelux államban egész évben termelik a virágokat, amelyek a világ minden tájára eljutnak.

Néhány termelő úgy döntött, hogy az emelkedő gázárak miatt bezárnak az idei évre, jövőre pedig meglátják, hogyan alakulnak a dolgok. Ez azonban bizonyos esetekben egyenlő a csőddel

- összegezte a helyzetet Danielle Koning, aki maga is tulipántermesztésből él.

Az energiaszámlák miatt Koning sajátos ötlettel állt elő: egy bitcoinbányász céggel szövetkezett, hogy a kriptobányászatra használt szervereik hőjével melegítsék a tulipánokat a melegházban. A bányászatra használt gépek komolyan felhevülnek a bányászatot jelentő matematikai műveletek elvégzése során, így kölcsönösen előnyös helyzet állt elő: a tulipánoknak jól jön a meleg, míg a holland bányászcégnek kisebb problémát jelent a szervereik hűtése.

A szerverek működtetését a tulipánfarm melegházainak tetejére szerelt napelemek látják el, ami jelentősen csökkenti a bányászat áramköltségeit és környezeti terhelését. Az együttműködés keretében a tulipánfarm és a kriptobányász cég megosztoznak a szerverek tulajdonjogán és az így kibányászott bitcoinokon is. Utóbbi munkatársai havonta látogatnak a tulipánfarmra, hogy megtisztítsák a szervereket a portól és a rovaroktól.

Bert de Groot, az érintett Bitcoin Brabant tulajdonosa rámutatott, hogy az együttműködés eredménye "karbon negatív", mivel a megújuló energia nem jelenti fosszilis energiahordozók felhasználását, a növények a fotoszintézis során viszont tiszta oxigént állítanak elő. A "kripto-tulipánokat" egyébként akár bitcoinért is meg lehet vásárolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)