Hirdetés

Eszedbe ne jusson megnézni ezt a videót, ha tériszonyos vagy!

|

Tényleg ne, bár elképesztően látványos.

Az alábbi felvételeken a skót Danny MacAskill triálkerékpáros látható, aki nem riad vissza a nyaktörő mutatványoktól. Az első videón a Skócia észak-nyugati csücskében lévő Isle of Skye szigetén ereszkedik le a Dubh Slabs hegy szikláin, ez már önmagában elég vérfagyasztó, legalábbis azoknak, akik nem szívesen hagyják el biciklivel a sima aszfaltot.

A második videón azonban még ennél is hajmeresztőbb dolgora vállalkozott, még a tavaly őszi COP26 klímacsúcs alkalmából: egy óriási szélturbina egyik lapátkerekén gurul végig, amelyet erre az alkalomra azért természetesen befékeztek.

MacAskill először a turibnákat építő gyárban mutat be különféle trükköket, mégpedig azzal a céllal, hogy a megmutassa, a világ energiatermelésének hány százalékát adják a megújuló források - minden trükk 1 százalékot jelent. A bringás azért vállalkozott a nyaktörő figurázásra, hogy lerombolja a tévhitet, amely szerint a zöld energiaforrások csupán kis részét teszik ki a teljes energiamixnek.

Danny MacAskill úton a skót hegy tetejére (Fotó: Danny MacAskill/Facebook)

Danny MacAskill úton a skót hegy tetejére (Fotó: Danny MacAskill/Facebook)

Van itt minden, a szélturbinák alkatrészei fölött bemutatott szaltóktól az egykerekezésen át, egészen odáig, amikor egy turbina lapátkerekének az élén egyensúlyozva gördül végig a bringás fenomén.

MacAskill egy hasonló szélturbina lapátkerekén bringázott végig (Fotó: Unsplash/Sander Weeteling)

MacAskill egy hasonló szélturbina lapátkerekén bringázott végig (Fotó: Unsplash/Sander Weeteling)

A csúcs pedig egyértelműen a videó vége, amikor MacAskill az álló szélturbina tetejére felmászva gurul végig a hatalmas lapátkerék felületén - körülbelül 3:25-től.

A felvétel végére az is kiderül, hogy jelenleg már a bolygó teljes áramtermelésének 29 százalékát adják a megújuló energiaforrások, mint a szél-, és a napenergia, amelyekről korábban az is kiderült, hogy a tévhitekkel ellentétben igenis megbízhatónak számítanak.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)