Hirdetés

Debrecen egy fenntartható megoldást talált a városi uszoda fűtésére

|

Az ország legnagyobb szuperszámítógépének hulladékhőjét fogják felhasználni erre a célra.

Hirdetés

Idén év elején a Debreceni Egyetemen helyezték üzembe az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét. A Komondor névre keresztelt 5 petaflopos teljesítményű gép nagyjából 50 000 laptop munkáját képes elvégezni ugyanannyi idő alatt. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) beruházása már nem az első hasonló Debrecenben, de lényegesen nagyobb teljesítményű, mint az elődje.

Mint tudjuk, a számítógépek működése nagy hőtermeléssel jár, így - mivel a termelt hő mennyisége a teljesítménnyel egyenesen arányosan nő - logikusan merült fel a gondolat, hogy egy ilyen nagy eszköz esetében ezt megpróbálják hasznosítani. Óriási rizsfőző szerepében bevetni fura lenne, de ha minden a tervek szerint halad, a debreceni sportuszoda lesz az első az országban, amit úgynevezett hulladékhővel fűtenek a téli szezonban.

Hirdetés

A projekt távhő-rendszerben fog megvalósulni. Ehhez a beruházó négy hónap alatt készített el egy 380 méter hosszúságú csővezetéket és a hozzá tartozó vezérlőegységet. 2025-ig a vezetékeken érkező hőt ingyen kapja az uszoda és a továbbiakkal kapcsolatban sincs még semmi kőbe vésve, azokról később egyeztetnek a KIFÜ-vel. Egyelőre még a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az intézményt, hogy a próbaüzem ideje alatt se maradjanak fűtés nélkül, ha valamilyen fennakadás lenne.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja azt emelte még ki, hogy a felhasznált hulladékhő mindkét félnek jó, hiszen így nem kell külön foglalkozni az eszköz visszahűtésével. A létesítmény közületi számlái 160 millióra rúgnak évente. Jelenlegi kihasználtság mellett a Komondor által termelt hő ennek körülbelül a harmadát fedezi, de a jövőben teljes kihasználtság mellett teljes egészében biztosíthatja a szükséges energiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)