Hirdetés

Durván megdrágult húsvétra a csokitojás

|

A nagyarányú áremelkedésért a szélsőséges időjárás sújtotta nyugat-afrikai kakaótermés a felelős.

Hirdetés

Mára életünk minden szegmensébe befurakodtak a klímaváltozás hatásai. Többet fizetünk az üzemanyagért, építőanyagért és az élelmiszerekért. Drágább a földgáz, az elektromos áram és a víz is. Törvényszerű hogy a folyamatok a mindennapos bevásárlási tételeken túl azokat a termékeket is érintik, melyeket csak alkalmanként, ritkán emelünk le a polcról.

Az idei évnek egy ilyen jellegű kellemetlen meglepetése, hogy a közelgő ünnep egyik leggyakoribb szimbóluma, a csokitojás ára is több, mint 50 százalékkal megugrott a tavalyi évhez képest. Az olyan népszerű márkák, mint a Maltesers, a Lindt és a Ferrero Rocher ára 50 százalékkal magasabb, mint 2023-ban.

Ennek legfőbb oka, hogy a kakaótermést is sújtják klímaváltozás negatív hatásai. Az emelkedő hőmérséklet és a párás időjárási körülmények megterhelték és megkárosították a termést Nyugat-Afrikában. Mivel ez a régió felel a globális kakaóellátás több mint 70 százalékáért, a következményeket Magyarországon is érezzük.

Hirdetés

A kakaó ára több mint a duplájára emelkedett az elmúlt évben, a 2023 februári tonnánkénti 2220 euróról rekordmagas, 5490 eurós szintre. És ez még nem minden. Ha ehhez hozzávesszük az elmúlt időszak nagyarányú cukorár-emelését is, az már valóban érthetővé teszi a csokoládé extrém drágulását.

Normál esetben Elefántcsontpart és a szomszédos Ghána együttesen a világ kakaó iránti keresletének több mint felét fedezik, de az elmúlt hónapok kedvezőtlen időjárása és növénybetegségek őket sem kímélték. A gombás megbetegedés terjedését sajnos elősegítette a hónapokig tartó csapadékos időjárás is .

További nyomást jelentett, hogy február közepén hőséghullám sújtotta Nyugat-Afrikát, meggyengítve az esőzések által már amúgy is károsított fákat. A hőmérséklet egyes régiókban meghaladta a 40 Celsius-fokot, ami miatt Ghánában és Nigériában hőségriadót rendeltek el.

Jelenleg ilyen hőhullámok tízévente fordulnak csak elő, de szakértők arra figyelmeztetnek minket, hogy egy-két évtizeden belül, ha nem teszünk semmit ellene, sokkal gyakrabban sújthatják a térséget, akár minden második évben is. Az éghajlati minták és a régiók változása miatt a gazdák magasabb fekvésű területekre kényszerülnek. Mivel ez erdőirtáshoz és az ökoszisztéma pusztulásához vezet, ami még inkább hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, elkezdték már keresni az alternatív megoldást a jövőre nézve. A termelés más régiókba, például Dél-Amerikába helyeződhet át, bár sokan vitatják, hogy ez valóban működhet, ráadásul ott is hasonló időjárási anomáliák várhatnak a népszerű növényre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)