Hirdetés

Egy 200 éves lengyelországi bükk nyerte az Európai Év Fája szavazást

|

"A kert szíve" nevet viselő fa a Wroclavi Egyetem botanikus kertjében található.

Hirdetés

Az, hogy a faültetés az egyik legprogresszívebb módja a környezet védelmének, vitán felül áll. Kalkulációk szerint egy köbméternyi lomb évente fél kg szén-dioxidot alakít át oxigénné, 4 és fél kg port köt le, és 47 liter vizet párologtat, ezzel mérsékelve a nyári hőséget. Ezen felül ismert a fásítás zajcsökkentő és talajvédő hatása is, de napestig lehetne tovább sorolni az előnyöket.

Egy 2002-ben indult csehországi kezdeményezést továbbgondolva 2011-ben indult útjára az évente megszervezett Európai Év Fája esemény, melyre az európai országok nevezhetik a saját, versenyeztetés szempontjából legalkalmasabbnak vélt fájukat. A szavazáson bárki részt vehet on-line.

A Kert Szíve
A Kert Szíve

A 2023-as év fájára február 22-ig lehetett leadni a szavazatokat. Az idei nyertes a lengyelországi Wroclavi Egyetem botanikus kertjének éke, "A Kert Szíve" fantázianevet viselő méltóságteljes 200 éves bükk lett 39 158 szavazattal. Ezzel zsinórban negyedik alkalommal nyerte lengyel fa a szavazást.

Hirdetés

A díjátadó ünnepségre szerdán került sor az Európai Parlamentben, amin a jelölt fák közösségeinek képviselői is részt vettek. Idén 15 ország nevezett fái kerültek be a szavazás második fordulójába, olyan gazdag múlttal, hogy a 200 éves győztes egészen fiatalnak számított köztük.

A második helyezett szintén nem az idősebb nevezettek közül került ki. 24 807 szavazattal a franciák "Bayeux-i síró bükkje" végzett a lengyel rokon után. A 40 méteres lombkoronájú, 160 éves fa annyira terebélyes, hogy egy speciális tartószerkezetre van szüksége a talpon maradáshoz.

A Bayeux-i síró bükk
A Bayeux-i síró bükk

A dobogó harmadik fokára már egy igazi matuzsálem érkezett meg. A 13 933 szavazattal végző olaszországi olajfa a "Lurasi ezeréves olajfa" nevet viseli, amiben van némi szerénység is, hiszen a fa valódi korát 3000-4000 évre teszik. Az élő bronzkori emlék egy szardíniai kisvárosban található.

A ranglista szintén kiemelt pozíciójának számító negyedik és ötödik helyezettjei egy portugál "Camelia", amelyik egyben az egyik legszebben ápolt fa is, valamint egy egyszerűségében is szép csehországi körtefa lett. Idén sajnos nem jutott be a döntőbe hazánk nevezettje, a Szekszárdi Remete nevet viselő berkenye.

A Szekszárdi Remete
A Szekszárdi Remete

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)