Hirdetés

Egy cég a szén-dioxid levegőből való kivonásával és más innovációkkal tenne a klíma védelme érdekében

|

A légkörből kivonnák a szén-dioxidot, ivóvizet állítanának elő a tengervízből, de ezen felül is van még ötletük.

Hirdetés

Lassan 10 éve annak, hogy 195 fél aláírásával elfogadták a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményt. A kezdeti lelkesedés elmúltával azonban elkezdték belátni az azt aláíró országok, hogy ennek megfelelni közel sem olyan egyszerű. Mivel jelen állás szerint még mindig a közelében sem vagyunk annak, hogy 1,5 fokon tartsuk a felmelegedést, egyre többet hallani a szén-dioxid légkörből való kivonásának lehetőségeiről.

A témában sok ötlet született már, de még igazán komolyan vehető, nagyban is működő megoldás nem. A sok szkeptikus hang ellenére jelenleg is több projekt fut világszerte, melynek eredményessége még a jövő zenéje. Dél-Koreában viszont egy figyelemreméltó kezdeményezés látott napvilágot.

A Daesan ipari parkban épülhet fel hamarosan az a komplexum, ami a tervek szerint évente 50 ezer tonna szén-dioxidot vonna ki a légkörből, valamint tengervízből ivóvizet állítana elő. Ez lenne egyébként az első ilyen üzem az egész világon.

Hirdetés

A Daesan Industrial Complex Dél-Korea legjelentősebb petrolkémiával foglalkozó egysége, az ilyen irányú tevékenységek 40 százalékáért felelős az országban. Többek között az ebből származó kibocsátást szeretnék orvosolni innovációjukkal. Ez fontos előrelépés lehet, hiszen a területen jelenlévő cégek évente körülbelül 17 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Az elmúlt években aszály sújtotta az országot, és ez az ivóvízkészletek végessége miatt meglehetősen kiszolgáltatottá tette. Az állami tulajdonban levő K-water nevű cég az ország ezen problémáját igyekezne enyhíteni sótalanító telepek építésével a park területén. 

A Capture6 nevű cég szeretne egyszerre megoldást nyújtani a két problémára. A Project Octopus névre keresztelt program lényege, hogy a sós víz segítségével állítanák elő a szén-dioxid kivonásához szükséges oldószert, a szükségtelenné váló sóoldatot pedig olyan anyagok előállításhoz használnák fel, mint sósav, illetve különböző kalcium-karbonátok.

Ez egy kiváló innováció lehetne, hiszen ezekre nagy szüksége van az iparnak. Mivel ezek előállításához legtöbbször fosszilis energiahordozókat használnak, ráadásul más országokból kell őket beszállítani, így ez az ötlet tovább csökkentheti a kibocsátás mértékét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)