Hirdetés

Egy használaton kívüli németországi reptéren klímasemleges pizzát és sört készít egy vállalat

|

A Heat Storage Berlin nevű cég a megújulókból származó felesleges energiát tárolt hő formájában hasznosítja.

Hirdetés

Szerte a világban kezdik a vállalatok felismerni azt, hogy már nem maradt sok idő a zöld átállás elindítására, a fenntarthatóbb működés bevezetésére. Lehet ugyan halogatni, odázni a teendőket, de az aki végsőkig kivár, könnyen hozhatja magát nehéz helyzetbe. amikor a jövőben készületlenül éri a lépéskényszer.

A Heat Storage Berlin egyike azoknak a cégeknek, amelyek a megújuló energiák termelése után azonnal fel nem használt energiát hővé alakítva tárolják. A vállalat egy használaton kívüli repülőtérre költözött be a közelmúltban, hogy továbbfejlessze innovatív projektjét. Az a cég hosszútávú terve, hogy a tevékenysége során nyert hőenergiát olyan dolgokra használja fel a jövőben, mint például sörfőzés, vagy papírgyártás.

Hirdetés

Éppen ezért magas hőmérsékletű hő formájában tárolja el a termelés után azonnali felhasználásra nem kerülő elektromos áramot későbbi felhasználásig. Szükség esetén a tárolt hő gőz vagy forró víz formájában hasznosítható, ráadásul ez a megoldás a termelési csúcsok kiegyenlítésével csökkenti az energiahálózat terhelését.

A hőszivattyúval szemben, amely minden kilowattóra villamos energiából négy kilowattóra hőt képes előállítani, ezt a rendszert úgy tervezték, hogy naponta mindössze csak négy órán át igényeljen villamos energiát, így a folyamat minden eddigi megoldásnál költséghatékonyabbá válik.

A Tegel nevű egykori reptér tehercsarnokában elhelyezett prototípus már most is folyamatosan működik. A cég alapító-vezérigazgatója Ulrich Prochaska azon dolgozik, hogy nagyobb hőtárolókat készítsen a magas hőmérséklettől függő iparágak, például sörfőzdék, papírgyárak, az élelmiszer- és a textilipar számára.

Az eljárás előnye, hogy nincs szükség a tevékenység során problémás kémiai folyamatok lefolytatására, és hulladék sem keletkezik. Mivel egyszerű, nem túl sérülékeny anyagokat használnak a hőtárolás kivitelezése során, azok akár 40 éven keresztül dolgozhatnak megállás nélkül.

A prototípussal jelenleg egy úgynevezett klímasemleges pizzasütő kemencét működtetnek, de már a BRLO nevű berlini sörfőzde is bejelentkezett a Heat Storage Berlinhez egy jövőbeni partnerség reményében. A terv az, hogy a szomszédos cégeknél termelődő felesleges energiát hővé alakítva készítsék el terméküket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)