Hirdetés

Egy magyar építészeti iroda az Európai Űrügynökséggel karöltve tenné élhetőbbé Budapestet

|

Az ESA Space for Green Construction nevű pályázatán nyertes Paulinyi & Partners mérsékelni szeretné a főváros hőszigethatását.

Hirdetés

Tavaly év végén kötött szerződést egymással a Paulinyi & Partners és az Európai Űrügynökség (ESA). A Space for Green Construction (Űrkutatás a zöld építészetért) nevű pályázat keretében létrejött partnerség lényege, hogy hazai szakemberek az ügynökségtől származó megfigyelési adatokat felhasználva vizsgálják a városi mikroklíma jelenségét, és igyekeznek megoldásokat kidolgozni a hőszigethatás csökkentésére.

Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy  a nagyvárosi infrastruktúra miatt kialakuló, akár több fokkal is melegebb területeket feltérképezve olyan fűtési, hűtési stratégiákat dolgozna ki a pályázaton nyertes, fenntarthatósági erőfeszítéseiről ismert cég, amik érdemben csökkentenék a mikroklíma anomáliáit.

És itt jön a képbe az ESA, amely műholdas infrastruktúrájával fel tudja térképezni a város hőszigeteit, illetve pontos képet tud nyújtani azok tulajdonságairól. Az így kapott "térképek" alapján szeretne a tervezőiroda a hősziget-hatást érdemben csökkentő kompenzációs megoldásokat kidolgozni.

Hirdetés

Számos tanulmány igazolja, hogy az ilyen szemléletű tereprendezés képes korrigálni a jelenséget, ezáltal csökkenteni a térség szén-dioxid kibocsátását. Budapesten egyes kalkulációk szerint akár 6°C-kal is képes a hősziget-hatás emelni a lokális hőmérsékletet.

Ez nagyban meghatározza a térség fűtési és hűtési igényeit, az ezekkel járó energiafogyasztást, és így a szén-dioxid kibocsátást is nagyobb mértékben növeli. A nyári kánikulában a hőmérséklet csökkentése, különösen a város legsűrűbben lakott részein, nagyban hozzájárul a károsanyag kibocsátásához.

A Paulinyi & Partners a problémára a HeatScape Resolve nevű szolgáltatással kínálhat megoldást, amelyet az ESA-val közös projekt adataira alapoznak. Ez a módszer egy úgynevezett problématérképet biztosít az iroda számára, ami alapján konstruktívan tudják alakítani a tervezést az adott területen, kiegészítésként a már eddig is alkalmazott szimulációs energetikai modellekhez, amelyek javítják az épületek és városrészek energiahatékonyságát, ezzel a beruházások értékét is növelve.

"A következő időszakban az energetikai korszerűsítés lesz az egyik meghatározó trend az építőiparban, a szükségletet az elöregedő ingatlanállomány mellett a klímaváltozás is erősíti. Ez a projekt az átlaghőmérséklet emelkedésével járó negatív környezeti hatások mérséklésében segíthet hosszú távon. Az adatokat a meglévő szimulációinkba beépítve, konkrét projekteken is fel tudjuk majd használni, akár teljes városnegyedek szintjén is"

- nyilatkozta Németh Roland, a Paulinyi & Partners Zrt. automatizációs fejlesztési vezetője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)