Hirdetés

Egy minden korábbinál nagyobb lyukat fedeztek fel az ózonpajzson az Antarktisz felett

|

Az Európai Űrügynökség műholdja szúrta ki a jelenséget a déli sarkkör felett.

Hirdetés

A Copernicus Sentinel-5p, az Európai Űrügynökség műholdja a közelmúltban készített felvételeket a történelem eddig legnagyobb kiterjedésű ózonlyukáról. A tudományos világban nem követte különösebb meglepődés a felfedezést, hiszen évek óta lehet olvasni a jelekből, és tudni, hogy nagy a baj a térség fölötti légrétegekben.

Tavaly az antarktiszi jég mennyisége, mely a bolygónk összes jéggel fedett területének a 90 százaléka, másfél millió négyzetkilométert veszített a tavalyelőtti, hasonló időszakban mért 17 millió négyzetkilométerből. Ha másból nem is, de ebből mindenképp le lehetett vonni a következtetést, hogy a térség feletti ózonréteg végzetesen elvékonyodott.

Hirdetés

Inkább elvékonyodásról beszélhetünk, hiszen az ózonréteg (O3) ritkulását, és nem a hiányát nevezzük ózonlyuknak. Ilyenkor a légkör ezen része sokkal sérülékenyebb lesz. A nap ibolyán túli sugarai szinte szűretlenül jutnak be a légkörbe, ami egyrészről rendkívül káros lehet az élő szervezetekre, másrészről pedig károsan befolyásolja a klímát is. Jelenleg az "ózonlyuk" körülbelül 26 millió négyzetkilométer, ami háromszor akkora, mint Brazília területe.

A déli sarkör fölötti ózonréteg elvékonyodását még az 1980-as években fedezték fel tudósok. Az ezt követő kutatások eredményeként világszerte szigorú szabályokat hoztak az ózonréteget károsító anyagok használatával kapcsolatban. Ezeknek használatát az úgynevezett Montreali Jegyzőkönyv szabályozza, melyet a ratifikáló országok 1987-ben írtak alá, ennek ellenére egy tavasszal megjelent kimutatás szerint több betiltott anyag jelenlétét fedezték fel a légkörben. Erre azóta sem találtak magyarázatot és egyelőre nincs ötlet az elvékonyodott ózonréteg kiterjedésének csökkentésére sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)