Hirdetés

Egyelőre félgőzzel, de beindult az új visszaváltó rendszer

|

Bár az automaták kihelyezésre kerültek, a gyártókat csak július elsejétől terheli a kötelezettség, hogy az ehhez szükséges kóddal ellássák termékeiket.

Hirdetés

Míg a különböző italok forgalmazására szolgáló üvegek egy részét hosszú évtizedek óta visszaváltják Magyarországon, a szintén újrahasznosítható PET palackok és fémtárolók csak idén váltak visszaválthatóvá egy októberben hozott kormányrendelet szerint. Az eredeti tervek alapján január elseje óta a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszer jellegű üzletekben vissza kellene váltani minden üveg és fém italtárolót (a tejesek kivételével), de egyes gyártók lobbitevékenységének köszönhetően csak július elsejétől lesz kötelező az érintett termékek ellátása a visszaváltáshoz szükséges kóddal.

A visszaváltható csomagolások betétdíja egységesen 50 forint, és az érintett üzletekben kihelyezett automatákban lehet őket elhelyezni, mikor éppen nem akar a gép egészen Portugáliáig küldeni, hogy levásárold vagy beváltsd az általa nyomtatott kupont. Fontos megjegyezni, hogy a palackokat és dobozokat csak egészben, sértetlen állapotban képes felismerni a gép, ami véget vethet a 20 éve sulykolt "Tapossa laposra" alapszabálynak.

Hirdetés

Ezzel, mindamellet, hogy az uniós elvárásoknak is eleget teszünk, a környezetünknek is komoly szívességet tehetünk. Az anyagi ellentételezéssel ösztönzött újrahasznosítás feltehetőleg hatékonyabb lesz az eddigi rendszernél, hiszen ha belenézünk egy társasházi szelektív gyűjtőedénybe, láthatjuk, hogy az elmúlt két évtized edukációs próbálkozásai hagynak még kivánnivalót maguk után.

A műanyagokat újrahasznosíthatóság szempontjából két csoportra osztjuk. Léteznek könnyen és nehezen újrahasznosítható műanyagok, utóbbiak közé tartoznak például a nylonból készült csomagolóanyagok. Az egyszerűen újrahasznosítható műanyagok közé tartozik a PET (polietilén-tereftalát), amiből italos palackok, a HDPE (magas sűrűségű polietilént), amiből a tejesdobozok, a PVC (polivinil-klorid), amiből csövek és kábelek, valamint a polipropilén, amiből tárolók és szőnyegek készülnek.

Ezek közül a csak a PET-palackokat érinti a kötelező visszaváltás. Bár Németországban már vissza lehet váltani a használt víz-, gáz- és szennyvízelvezető csöveket is, nálunk erre még várni kell. A HDPE-t is jól lehet újrahasznosítani kábelek, csövek gyártására, de a most bevezetésre kerülő rendszerbe a szennyezettség miatt nem tudják bevonni, hiszen még egy elöblített tejesdoboz is képes bűzölögni a többi szemét között.

Jó eséllyel a kötelező visszaváltás rendszerének (DRS) bevezetése még csak a kezdete egy hosszú folymatnak. Egy jelenleg is folyó kísérleti projektekben egy digitális visszaváltási rendszert (DDRS) tesztelnek az ágazatban dolgozó szakemberek, ami lehetővé tenné, hogy még otthon, telefonnal beszkennelve a szükséges kódot már csak elhellyezzük újrahasznosítható szemetünket az okoskukánkba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)