Hirdetés

Egyre több hollywoodi színész áll be a „Zöld Lovasok” közé

|

Bella Ramsey, Stephen Fry és Ben Wishaw is aláírták a dokumentumot arról, hogy forgatásaikkal nem terhelik jobban a környezetet a szükségesnél.

Hirdetés

Mikor karbon lábnyomról beszélünk, általában füstölő gyárkémények, a tengerbe ömlő olaj látványa és kimustrált ólomakkumulátorok tízezreinek rémképe jelenik meg a lelki szemeink előtt. Természetesen a legnagyobb szennyezők az energetikai, olajipari vállalatok világszerte, de nem is gondolnánk, hogy mennyire banális és minden gyanú felett álló jelenségek is okozói a kialakult helyzetnek.

Egy ilyen jelentős szennyező, a glóriával feje fölött "ártatlanul" ácsorgó Hollywood. Egy, a Brit Filmakadémia (British Film Academy - BFI) által jegyzett tanulmány szerint egy nagyobb költségvetésű produkció akár 2840 tonna szén-dioxidot is a levegőbe juttathat. Ez körülbelül 612 benzinüzemű autó teljes élettartama alatti kibocsátása. Ennyi szén-dioxidot 3360 hektárnyi erdő képes megkötni. Hollywood még ennél is nagyobb, 3370 tonna átlagos kibocsátással kalkulál egy átlagos produkciónál.

Hirdetés

Erre megoldásként a brit művészeti szakszervezet, az Equity dolgozta ki a Zöld Lovas nevű programot. Ennek aktorai megfogalmaztak egy szerződésekhez csatolható záradékot, amely az indokolatlanul nagy járműapparátus és a magánrepülőgép használatának tilalmától, egészen a saját vizeskulacs illetve kávéscsésze használatáig terjed.

Az aláírók között találjuk Tom Burke-öt, a Strike sorozat sztárját is, úgy fogalmazott, hogy reméli, a jó példa ragadós, és a kezdeményezés kultúraváltást hozhat az ágazatban. Sir Mark Rylance és Bella Ramsey, a témába vágó rövidfilmmel, a Spirit of Place-szel az első között alkalmazták a program alapelveit. A The Last of Us sorozatban is nagyot alakító színésznő az ökológiai témájú produkció bemutatóján nyilatkozott lelkesen a témáról. Megszólalásában ostorozta a hírhedten pazarló filmipar rossz beidegződéseit.

Az Equity is megszólalt a program kapcsán, mely elmondásuk szerint egy régi, már sokakban megfogalmazott igényt próbál most artikulálni a nagyobb nyilvánosság felé. Állítólag sokan azért nem léptek még ez ügyben korábban, mert féltek az esetleges retorzióktól és a megbélyegzéstől, pedig nagy kibocsátású ágazatként a felelősségük is nagyobb.

A dokumentum a már említett korlátozások bevezetése mellett egyéb CO2 kibocsátást mérséklő ajánlásokat is tartalmaz, például az aggregátorok használatának minimálisra csökkentését, vagy a kevesebb hús alapú étel biztosítását a forgatásokon.

A "Zöld Lovast" sokan írták már alá: Hayley Atwell, David Harewood, Bill Nighy, Paapa Essiedu, Nabhaan Rizwan, Juliet Stevenson, Dame Harriet Walter, valamint Adrian Dunba mellett mintegy száz másik híresség csatlakozott már a kezdeményezéshez. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)