Hirdetés

Elképesztő fotókon az apokaliptikus tájjá változott amerikai nagyvárosok

|

Sajnos most nem egy képgeneráló mesterséges intelligencia disztópikus alkotásairól, hanem a valóságról van szó.

Hirdetés

Hozzánk, Európába eddig csak kevés hír jutott el arról, hogy jó másfél hónapja óriási erdőtüzek pusztítanak Kanadában. Az eddigi számítások szerint már több mint 3,3 millió hektár (!) vált a lángok martalékává. Összehasonlításként: egy 400 méteres futópálya körülbelül egy hektárnyi területet fed le.

A katasztrófa léptékét szintén jól érzékelteti, hogy bár a tüzek Kanada területén lángolnak, mostanra 13 amerikai államban volt szükség a levegő minőségével kapcsolatos riasztásokra, ez körülbelül 115 millió embert érint.

A kanadai határtól több ezer kilométerre fekvő New York marsbéli tájjá változott
A kanadai határtól több ezer kilométerre fekvő New York marsbéli tájjá változott

Szintén beszédes, ha elmondjuk, hogy jelenleg az egyik legrosszabb helyzet New Yorkban tapasztalható, annak ellenére, hogy az USA keleti partján fekvő nagyvárós légvonalban közel 3500 kilométerre fekszik a kanadai határtól.

Hirdetés

Ehhez képest New Yorkban jelenleg "nagyon egészségtelen" a levegő minősége, aminél talán kifejezőbb, hogy az amerikai metropoliszban most épp a világon a második legszennyezettebb a levegő az erdőtüzek miatt (a legrosszabb levegőjű város Új-Delhi).

Rendkívül beszédes az alábbi képpár, amely nagyjából ugyanarról a helyről készült, a füst érkezése előtt és után:

A látási viszonyok egészen drámaiak. Az alábbi fotó délután 2 körül készült.

Meglehetősen látványos az egyik amerikai tévécsatorna élőképe is, amelyen látható, hogy a helyi autósoknak milyen körülmények között kell közlekednie.

Akadnak olyan fotók is, amelyek egyenesen a Szárnyas Fejvadász 2049 képi világát idézik.

Ez a képpár is eléggé drámai:

A helyzet miatt a nagyváros több iskolájában elhalasztották a szabadtéri programokat, de van olyan oktatási intézmény is, ahol a tanítás is elmarad.

A kanadai erdőtüzek kiterjedése eközben akkora, hogy a nemzetközi űrállomásról szabad szemmel is jól láthatóak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)