Hirdetés

Elon Musk tüntetések miatt leállította a gyártást a berlini Gigafactoryben

|

A techguru a klímaaktivisták rohama után szánta el magát a drasztikus lépésre.

Hirdetés

Klímaaktivisták tegnap reggel megrohamozták a Tesla berlini Gigafactory gyárának telephelyét, így kényszerítve ki a termelés leállítását. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk az X-en számolt be az eseményekről, és magából kikelve követelt keményebb rendőri fellépést a tüntetőkkel szemben. Az összecsapás során, amiben 3 rendőr és számos tüntető sérült meg, aktivisták százai próbáltak bejutni a vállalat épületeibe.

Ez volt az eddigi legsúlyosabb támadás a brand legnagyobb európai gyára ellen. A tiltakozás nem okozott meglepetést, hiszen a tüntetők február óta a környékbeli erdőkben táboroznak Berlin vonzáskörzetében. A fő célkitűzésük, hogy megakadályozzák az üzem további bővítését. Elon Musk végül belátva, hogy egyelőre semmit nem tehet, engedélyezte ideiglenesen a feladatok otthonról való ellátását.

Bár a cégvezető csak egyetlen napra zárta be az üzemet, rendkívül ingerülten posztolt az X-en a kényszeredetten engedélyezett szünetről: :

 "Miért enged a rendőrség ezeknek a baloldali tüntetőknek?"

Hirdetés

A tüntetés résztvevői attól tartanak, hogy az üzem méretének tervezett megduplázása komoly hatással lehet a talajvízre és általában a környezetre, valamint hogy nagyjából 110 hektárnyi erdőt kellene kivágni a kijelölt területen. Egy másik sokat kritizált pont a berlini üzemmel kapcsolatban az, hogy a kimutatások szerint rendkívüli módon megszaporodtak a munkahelyi balesetek az utóbbi időben.

A tiltakozást meghirdető "Disrupt Tesla" (Zavard meg a Teslát) szövetség szóvivője Ole Becker azt nyilatkozta az akció kapcsán, hogy azzal a grünheidei környezet pusztítására szeretnék ráirányítani a figyelmet. Az elkövetkező napokban a helyszínen műhelymunkák, megbeszélések és akciók előkészítése zajlik majd.

Az aktivisták nincsenek egyedül a rosszallásukkal, hiszen számos természetvédelmi szervezet is panaszkodott arra, hogy az erőmű fejlesztésével kapcsolatos terveket nem előzte meg semmilyen érdemi egyeztetés, tájékoztatás. Ezen felül célkitűzéseiket, követeléseiket a környékbeli lakosság túlnyomó többsége is támogatja.

A Tesla indulása óta szembesül rendszeresen ellenérzésekkel és szkepticizmussal a klímavédő csoportok részéről. Az ellenérvekben gyakran hivatkoznak a ritkaföldfémek (kobalt, lítium és nikkel) felhasználására, melyek közül többet olyan helyekről szerez be a gyártó, mint Kongó, vagy Latin-Amerika, ahol közismerten rossz körülmények között és környezetkárosító módon zajlik a kitermelésük.

A Gigafactory esetében azonban az igazi probléma a nagy területű erdő kiirtása, valamint a felszín alatti vizek potenciális szennyezése. Becslések szerint jelenleg is 2000 tüntető tartózkodik a területen, akik a nagyszámú helyi érdeklődő támogatását is élvezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)