Hirdetés

„Energiaszigetekkel” szabadulna az orosz gáztól ez az európai ország

|

Már évek óta ezt tervezték, de az ukrajnai háború felgyorsította a leválási folyamatot.

Hirdetés

Dánia energiaigényeinek közel felét - 48,6 százalékot - már most is szélturbinák segítségével állítja elő. A skandináv ország azonban most két "energiasziget" segítségével szüntetné meg függőségét az Oroszországból érkező fosszilist tüzelőanyagoktól - írja a Euronews.

A hírcsatorna értesülései szerint Dánia eredetileg 2030-ra helyezte volna üzembe a két mesterséges szigetet, most azonban Dan Jørgensen klíma-, energia-, és közműügyi miniszter bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt felgyorsítják az építkezést és a zöld energiával kapcsolatos tervek megvalósítását.

Dániának és Európának olyan gyorsan meg kell szabadulnia az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, amilyen gyorsan csak lehet

- írta a miniszter közleményében.

Dánia energiaellátásának közel felét már most is a szélenergia adja (Fotó: Unsplash/Insung Yoon)
Dánia energiaellátásának közel felét már most is a szélenergia adja (Fotó: Unsplash/Insung Yoon)

Dánia energiaellátásának közel felét már most is a szélenergia adja (Fotó: Unsplash/Insung Yoon)

A dánok ezt a szárazföldi és vízi megújuló projektekkel képzelik el. Jørgensen rámutatott, hogy az Északi-tenger szélenergia-potenciálja elegendő akár több millió európai háztartás ellátására.

Ezt az óriási szélenergia-bőséget muszáj kiaknázni, ezért a dán kormány, a már tervezetteken túl megkezdi a felkészülést további energiaszigetek kiépítésére

- tette hozzá a politikus.

Hirdetés

Az energiaszigeteken több száz szélturbinát helyeznek majd üzembe Dánia partjai közelében, hogy a meglévő szélenergia-kapacitást tovább bővítsék. A tervek szerint az egyik energiasziget az Északi-tengeren épül majd, ez a létesítmény 3 gigawatt energiát tud majd termelni. A másik Bornholm szigetére kerül, a Balti-tengerre, 2 gigawatt teljesítményű szélturibnák kerülnek majd.

A Dán Energiaügynökség szerint a szigetek a régióban lévő többi szélerőmű energiáját is segítenek majd becsatornázni az országos hálózatba. A dán szélturbina-hálózat a tervek szerint legalább ötmillió európai háztartást tud majd kiszolgálni, de megvan a lehetősége, hogy a kapacitást a duplájára növeljék.

Meg tud-e szabadulni Dánia az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az ország teljes energiaellátásának jelenleg 16 százaléka függ az orosz importtól. Ez jelentős csökkenés, 2016-ban ugyanis még ennek több mint duplája, 34 százalék múlott az orosz kőolaj-, és gázszállításokon.

Dan Jørgensen május folyamán Esbjergben találkozik német, belga és holland kollégáival, illetve az Európai Bizottság illetékeseivel, hogy az energiafüggetlenség kérdéséről tárgyaljanak.

Az Európai Uniónak amilyen gyorsan csak lehetséges, függetlenné kell válnia az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ennek pedig az a legjobb módja, ha együttműködve növeljük meg az északi-tengeri energiaprojektek kapacitását és felgyorsítjuk az építkezést

- mutatott rá a dán miniszter.

A szélturbinák egyébként viszonylag komoly befektetést igényelnek. A Zöld Pályán nemrég írtunk egy másik megközelítésről, amely olcsóbbá teheti a szélenergia-projekteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)