Hirdetés

Ez a weboldal három perc alatt megállapítja, hogy a vállalkozásod működése mekkora környezeti terheléssel jár

|

Az Opten és a Mastercard közös projektje pillanatok alatt "méri meg" a karbonlábnyomodat.

Hirdetés

A karbonlábnyom az emberi tevékenységek (közlekedés, ipar és minden kibocsátással járó folyamat) környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével mérhetővé válik, hogy ezek mennyiben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez. A karbonlábnyom a különböző lábnyom- mutatók közé tartozik, és jelentős részét teszi ki az ökológiai lábnyomnak.

Azt, hogy egy közösség, közület, vagy munkahely mindennapi működése mekkora környezeti terheléssel jár, nehéz objektíven mérni. Egy weboldal azonban most megpróbálkozik ezzel a feladattal, és üzemeltetőinek ígérete szerint bizonyos mutatók alapján három perc alatt kiszámolja a karbonlábnyomot a vállalkozásunk működésének tekintetében.

A változó uniós jogi környezet, valamint a lassan szorongató piaci elvárások feladják a leckét az üzleti élet szereplőinek. A magáncégek ma már elvárhatják logisztikai kiszolgálóiktól a teljes átláthatóságot, ám ezek közül a környezeti terhelés kiszámítása egy igen bonyolult, soktényezős számítást igényel.

Hirdetés

Most az Opten és a Mastercard közösen létrehozott weboldalának köszönhetően ez potom három perc alatt elvégezhető a hivatalos közlemény szerint. A fenntarthatóság irányába tett nulladik lépésnek kell lennie annak, hogy tisztában vagyunk az általunk végzett tevékenységek következményeivel.

Ha ezzel megvagyunk, már könnyebben fel tudunk építeni egy hathatós stratégiát a célok és egy cselekvési terv meghatározásával. Azért is jelent óriási segítséget az említett honlap, mert a hazai kis- és középvállalkozások számos más terheik mellett legtöbbször nem tudnak erre külön forrásokat fordítani.

A doyourcarbon.hu nevű weboldal, melyet a fenti két vállalat hozott létre, az open-banking technológiának és a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorának köszönhetően különösebb szakértelem hiányában is képes pár perc alatt elvégezni az összetett számítást.

Ehhez nyilvánosan elérhető cégadatokat felhasználva számítja ki a valószínűsíthetően kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A kalkulált érték alapján a felület egy oklevélként is használható tanúsítványt hoz létre, melyet az adott vállalkozás elhelyezhet a weboldalán. Egy ilyen intézkedés a magyar piacon is régóta áhított átláthatóságot szolgálja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)