Hirdetés

Ez az innovatív akkumulátor olcsóbbnak és biztonságosabbnak ígérkezik lítium-ionos elődjénél

|

A problémás elektrolitot vízzel helyettesítenék.

Hirdetés

Egy előremutató kezdeményezés indult az ausztráliai RMIT Egyetemen, amelynek kutatói egy új típusú akkumulátort fejlesztettek ki, ebben a veszélyes elektrolitfolyadékot vízzel helyettesítik. További kutatásra és fejlesztésre van szükség, de már most úgy tűnik, hogy a lítium-ion akkumulátorok biztonságosabb és az ólom-sav akkumulátorok környezetbarátabb alternatíváit sikerült megalkotni.

A fejlesztőcsapat innovációja a megszokott elektrolitfolyadék, például kénsav vagy lítiumsó helyett vizet használ némi hozzáadott sóval, hogy lehetővé tegye a vezetőképességet az akkumulátor pozitív és negatív vége között. A cink anód bevonataként magnéziumot is használtak a jobb energiasűrűség érdekében, valamint bizmut ércet a veszélyes dendritek kialakulásának megakadályozására.

A korai tesztek során a vizes akkumulátor 500 töltési ciklus után is képes volt megtartani kapacitásának 85 százalékát. Az eddig kifejlesztett prototípusok között érme méretű elemek, hagyományos AA és AAA elemekre emlékeztető hengeres változatok is szerepelnek. Olyan konstrukciót is teszteltek, amely napelemhez és egy 45 wattos napelemes lámpához csatlakozva egy teljes napi töltést követően 12 órán át képes volt világítani.

Hirdetés

A projektet vezető Tianyi Ma, az RMIT Egyetem vegyészmérnöke szerint a gyártás folyamatának egyszerűsége megkönnyíti a tömeggyártást. Az új fejlesztésű akkumulátorokat egyszerűen és biztonságosan szét lehet majd szedni, ami megoldást jelenthet a jelenlegi energiatárolási technológiákat sújtó, az életciklus végi ártalmatlanítással összefüggő problémákra.

Több, akkumulátorokkal kapcsolatos kutatás zajlik most is világszerte, amelyeknek van egy közös vonásuk: nevezetesen az, hogy a kecsegtető tesztek ellenére még hosszú utat kell megtenniük, mielőtt tömegesen alkalmaznánk ezeket az elavult technológiák helyett. Az imént taglalt fejlesztésről is elmondható, hogy javítani kell még az energiasűrűségén azáltal, hogy új nanoszerkezetű anyagokat hoznak létre, amelyeket elektródaként használhatnak.

Ez azért fontos, hogy a fogyasztói elektronikában általánosan elterjedt lítium-ion akkumulátorokhoz hasonlóvá tehessék őket. A projekten dolgozó szakértők most úgy vélik, hogy a találmány körülbelül három éven belül helyettesítheti az ólom-savas, és öt-tíz éven belül a lítium-ionos akkumulátorokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)