Hirdetés

Ferenc pápa szerint is meg kellene szabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól

|

A katolikus egyház feje olyan jövőt szeretne a világnak, ahol az energia termelése nincs hatással a bolygó sorsára.

Hirdetés

A katolikus vallási vezető még 2019-ben hívta életre az Economy of Francesco (EoF) nevű fórumot, amellyel platformot kívánt nyújtani a világ fiatal közgadászainak, hogy megoszthassák másokkal, hogyan alakítanák át a világ gazdaságát, illetve, hogy milyen lehetőségeket látnak a jövőben. A név egyébként nem az argentin származású pápa nevét tükrözi, hanem Assisi Szent Ferenc előtt tiszteleg.

Az EoF idei rendezvényén az egyik fő téma a környezet védelme és a fenntarthatóság volt - írja a Deutsche Welle weboldala. A csatorna információi szerint Ferenc pápa maga is meghallgatta a különféle előadókat, majd ő maga is mikrofont ragadott, hogy megossza nézeteit a takarékosságról és a világ energetikai helyzetéről a több mint 1000 fős hallgatóságával.

Ferenc pápa az Economy of Francesco hallgatóságához beszél (Fotó: francescoeconomy.org)
Ferenc pápa az Economy of Francesco hallgatóságához beszél (Fotó: francescoeconomy.org)

A pápa szerint ideje lenne a gazdaságoknak visszatérni a gyökereikhez, amelyben az emberek és nem robotok dolgoznak. Ezzel feltehetően azoknak a multiknak is odaszúrt egyet, amelyek éhbérért dolgoztatják az alkalmazottaikat, illetve azoknak, amelyek a hatékonyabb működés érdekében munkavállalók tucatjait bocsátják el, ha azok munkáját gépi erővel lehet helyettesíteni.

Ferenc pápa ezután hosszabb időt szentelt a fosszilis tüzelőanyagoknak: a vallási vezető szerint ideje lenne a világnak megszabadulni ezektől a szennyező energiahordozóktól és olyan forrásokhoz fordulni, amelyek nem terhelik a környezetet.

Hirdetés

A vallási vezető szerint azonban ennél jóval többet kell tenni és olyan gazdasági átállást kell végrehajtani, amely motiválja a cégeket és az egyéneket is arra, hogy aktívan csökkentsék saját karbonlábnyomukat és fokozottabban éljenek az újrahasznosítás lehetőségével.

Most jött el az idő, hogy bátor lépéssel magunk mögött hagyjuk a fosszilis tüzelőanyagokat és felgyorsítsuk a zéró emissziós energiaforrások fejlesztését, illetve azokét, amelyek pozitív hatással vannak a környezetünkre. Rengeteg ember, cég és szervezet dolgozik azon, hogy a gazdaság fenntarthatóbb működésre álljon át. Tovább kell haladnunk ezen az úton és még többet tenni

- mondta az EoF résztvevőinek Ferenc pápa

A katolikus egyházfő az esemény során elmondott beszédében elismerte, hogy bár az ő generációja gazdag örökséget hagy hátra a mai fiatalságnak, akkor még nem látták, "hogyan óvhatnák meg a bolygót és biztosíthatnák a békét".

A vallási vezető szerint igazságos, fenntartható és befogadó világgazdaságra van szükség, amelynek túl kell mutatnia a látszatintézkedéseken. A katolikus egyház feje szerint ez nem egy utópia, hanem olyasmi, amit a jövő generációi képesek lesznek elérni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)