Hirdetés

Elfeledett világháborús bunkerek kerültek elő az alpesi gleccserek olvadása miatt

|

Az Alpok körülbelül négyezer gleccseréért aggódnak a klímakutatók.

Bár a történészek és a régészek izgalommal vegyes kíváncsisággal fogadták a hírt, beláthatjuk, hogy minimum aggasztó, hogy az Alpok gleccsereinek olvadása miatt közel egy évszázada elfeledett, első világháborús bunkerek láttak napvilágot Olaszországban - írja a Green Matters.

A lap információi szerint az olasz-svájci határ mentén húzódó Stelvio nemzeti park egyik hegyén, a Mount Scorluzzo oldalában Giovanni Cadioli történész és Stefano Morosini professzor bukkant a világháborús bunkerre.

Az egykor jégbe zárt bunker most újra megközelíthető a gleccser olvadása miatt (Fotó: Parco Nazionale Stelvio)

Az egykor jégbe zárt bunker most újra megközelíthető a gleccser olvadása miatt (Fotó: Parco Nazionale Stelvio)

A 2900 méter magasan fekvő menedékhelyre egy szűk nyíláson keresztül jutottak be, amely a környéken fekvő Platigliole gleccser visszahúzódása miatt vált megközelíthetővé. Bent egy fagerendákkal megerősített bunker várta őket, olyan relikviákkal, mint régi konzervek, edények és evőeszközök, töltényhüvelyek, szerszámok, de régi pokrócokat és ruhákat is találtak, amelyet még az egykor errefelé állomásozó katonák hagytak hátra maguk után.

"Száz éve ez a hegy egy gleccser részét képezte, a sziklákat csak augusztus legmelegebb napjaiban lehetett látni" - mondta Cadioli a brit The Telegraph-nak nyilatkozva. "Ma már más a helyzet: a gleccser visszahúzódott, és az ehhez hasonló helyek, amelyek egy évszázada jégbefagytak, most ismét megközelíthetővé váltak. Ezek a helyek nem csak a katonai relikviákat őrizték meg, hanem a száz évvel ezelőtti élet botanikai, rovartani és glaciológiai nyomait is."

Háborús relikvia a Stelvio nemzeti parkban (Fotó: Parco Nazionale Stelvio)

Háborús relikvia a Stelvio nemzeti parkban (Fotó: Parco Nazionale Stelvio)

Bár ez történészek és régészek számára kincset ér, a klímakutatók és hasonló szakterületen dolgozó szakemberk aggódva figyelik, hogy milyen következményekkel jár a klímaváltozás és az ehhez kapcsolódó felmelegedés.

Ahogy a dolgok most állnak, az Alpokban található gleccserek 90 százaléka eltűnik az évszázad végére, van olyan köztük, amit már soha sem fogunk újra látni

- mondta a szintén a Telegraph-nak nyilatkoz Davide Fugazza klímakutató.

Azt már 2019-ben megállapították, hogy a francia Alpokban ijesztően gyorsan romlanak a körülmények. Akkor egy Bryan Mestre nevű hegymászó figyelt fel egy körülbelül 30 méter átmérőjű tóra, amely 3352 méteres magasságban alakult ki, teljesen váratlanul. Bár az állóvíz körülbelül egy hét alatt eltűnt, az a tény, hogy ilyen magasságban egyáltalán kialakulhatott, rávilágít, hogy milyen kiszámíthatatlanná vált a kontinens időjárása - ez pedig csak fokozódni fog, ha a klímaválságon nem tud úrrá lenni az emberiség.

"Nem vagyok tudós, de egyértelmű, hogy a tó megjelenése az Európát érintő júniusi hőhullám eredménye" - mondta akkor Mestre a Green Mattersnek. "Ezen a környéken a sziklák sötét színűek, amelyek szinte napkollektorként gyűjtik be a meleget és olvasztanak meg mindent, amihez közel vannak."

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)