Hirdetés

Hét hónap alatt annyit használtunk el a Föld erőforrásaiból, aminek újratermelődéséhez egy teljes év kell

|

Idén augusztus másodikára esik az Earth Overshoot Day.

Hirdetés

"Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér!"-tartja a mondás. A Global Footprint Network közleménye szerint idén ez a nap augusztus 2-án köszöntött ránk. Ez annyit tesz, hogy kevesebb, mint 8 hónap alatt éltünk fel annyit javainkból, amennyit vissza tudunk termelni, illetve, amennyi újra tud termelődni. Az ezen felül felhasznált tartalékokért súlyos árat kell fizetnünk. Valószínűleg nagyobb részben ennek a jó ideje húzódó túlfogyasztásnak az áttételes következményei a hőhullámok, aszályok és árvizek, amik veszélyeztetik az élelmiszertermelést is.

Az első Overshoot Day-t 1971-ben jelölték ki becslések alapján, de akkor ez még december 25-ére esett. Ha van jó hír az idei dátummal kapcsolatban az az, hogy most öt nappal később nyújtózkodtunk túl a takarón a tavalyihoz képest.

Hirdetés

Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján számolják ki, hogy melyik nap következik be a "túllövés". A Global Footprint Network ezt a nyilvánosan elérhető ENSZ adatokból kalkulálja ki. Kiszámítják a globális biokapacitást és ezt összevetik az országonkénti ökológiai lábnyommal. A biokapacitás a Föld megújuló energiáinak és hulladékbefogadó képességének függvénye, az ökológiai lábnyom pedig az erőforrások fogyasztásának és a károsanyag kibocsátásoknak az összessége. A szervezet becslése szerint 2030-ig muszáj lenne évente 19 nappal későbbre tolni ezt az időpontot.

Ajánlásokat is tettek arra vonatkozólag, hogy ezt a változást, hogy lenne célszerű elérni. Ennek legfőbb eszköze a károsanyag kibocsátás mérséklése lehetne, de erdősítéssel, az élelmiszerpazarlás visszaszorításával, a négynapos munkahét bevezetésével és az egyéni autós közlekedés minimalizálásával is szép eredményeket lehetne elérni ez ügyben.

Egyébként a "túllövés" nem egyenletes. Ha mindenki úgy használná az erőforrásokat, mint az USA, ez a nap március 13-ára esne, ha pedig úgy, mint Katar, február 10-ére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)