Hirdetés

Hosszú idő után ismét komoly energiákat fektetne a MOHU ennek az anyagnak az újrahasznosításába

|

Országszerte 3 éven belül több ezer gyűjtőkonténert helyeznek ki a textilhulladéknak, önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek már most igényelhetik.

Hirdetés

Az újrahasznosítás az a folyamat, amikor az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítják át, illetve olyan másodlagos, ismételten hasznosítható anyagokat állítanak elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. A speciálisan ezeknek az anyagoknak a tárolására szolgáló edényekbe műanyag-, papír- és fémhulladék helyezhető el, de ezen felül van még több olyan hulladéktípus, aminek nem az általános tárolóba kellene kerülnie.

Ilyen például az üveg, a használt étolaj az elektronikai hulladékok, valamint a kiszolgált akkumulátorok, elemek is. Az üveg- és műanyagpalackok újrahasznosítását elősegítendő idén vezeti be a hulladékkezelő közület a visszaváltás (DRI) rendszerét, és hamarosan egy új anyagot is szeretne bevonni a külön gyűjtöttek körébe.

Néhány évtizeddel ezelőtt még a MÉH telepeken le lehetett adni a textil hulladékot egy csekély kilónkénti összegért, amiből aztán egy egyszerű kémiai eljárással papírt gyártottak, ám ezt gazdaságtalan volta miatt már régóta nem végzik. Egy időben egyes hulladékgyűjtő szigeteken is el lehetett bizonyos tárolókba helyezni a kinyúlt vagy megunt ruháinkat, ám ez csak a még hordásra alkalmas ruhák problémáját oldotta meg.

Hirdetés

Mivel ennél lényegesen több mindenre lehet használni a kidobásra szánt textilt, a MOHU az elkövetkezendő években szeretné hozzászoktatni a lakosságot ezeknek a külön gyűjtésére. Három év alatt 4500 speciális textilgyűjtő konténer kerül majd kihelyezésre országszerte, amivel körülbelül négyszeresére fog nőni a hasonló célú gyűjtők száma. Ezeket az egyenként 250 kilogramm ruhanemű elhelyezésére szolgáló tárolókat a vállalat ígérete szerint nem lehet majd feltörni.

A begyűjtött anyagokat aztán szétválogatják aszerint, hogy mire lehet felhasználni. Egy részük eredeti funkciójuknak megfelelően ruhaként fog eljutni az arra rászorulóknak, más részük az iparban hasznosulhat különböző - például szigetelő, hangszigetelő - funkciókat betöltve.

Egy uniós felmérés tanúsága szerint évente átlagosan 26 kg textíliát vásárolunk, amiből 11 kg-ot ki is dobunk. Ezeknek az anyagoknak a túlnyomó többségét elégetik, aminek igen jelentős környezeti terhelés a következménye. A begyűjtött textilnek kevesebb, mint felét használják fel valamilyen formában, és mindössze egy százalékukat ruhaként.

Új kezdeményezésével most előreszalad a MOHU, hiszen csak jövőre várható átfogó szabályozás ez ügyben. Önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek azonban mostantól online jelentkezhetnek a MOHU Gyűjtőedény igénybejelentő oldalán. Sikeres pályázat esetén a tárolót ingyen telepítik, és a cég alvállalkozói végzik a rendszeres időközönkénti ürítést is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)