Hirdetés

Idén júliusban mérték a legmelegebbet a Földön, mióta időjárási adatokat rögzítenek

|

Sürgős lenne erőfeszítéseket tenni az üvegház hatású gázok mérséklésére.

Hirdetés

Az elmúlt nyolc év volt zsinórban a nyolc legmelegebb év a Földön azóta, hogy időjárási adatokat mérünk és rögzítünk globálisan. Ha hónapokra lebontva vizsgáljuk meg a helyzetet, akkor sem lesz sokkal jobb a kapott kép, hiszen az elmúlt július volt minden idők legmelegebb hónapja globálisan. Bár hajlamosak vagyunk ezt a kérdést a tartósan magas hőmérséklet elviselhetetlenségére leszűkíteni, az emberek csökkenő komfortérzetén túl sajnos sokkal súlyosabb következményei is vannak a rekorddöntögetéseknek.

A mért adatok komolyságára az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) hívta fel a figyelmet. Bár a "legmelegebb hónap" titulust az egyes hónapok csak tized vagy század fokokkal szoktak megdönteni, ez idén júliusban egy harmad fokkal volt több, mint a megelőző rekord-hónapban, 2019 júliusában.

Hirdetés

Dél Amerikában és az Antarktiszon az ilyenkor megszokottaknál lényegesen melegebbet mértek, de a dél-európai extrém kánikula is sokat nyomott a latba. 2023 részarányosan a harmadik legmelegebb mért év, 0,43 Celsius-fokkal van melegebb, mint a közelmúltban mért átlag, és 1,5 fokkal több, mint az iparosodás előtt.

A C3S igazgatóhelyettese, Samantha Burgess azt nyilatkozta, hogy ez ugyan még nem jelenti feltétlenül a Párizsi Egyezményben meghatározott értékek átlépését, de mindenképpen ambiciózusabb cselekvési tervet kívánnak meg az üvegház hatású gázok mérséklése érdekében. 

Egyébként szokatlan módon a "győztes" hónapot kihirdették még napokkal a hónap vége előtt, de több rekord is megdőlt a júliusban. Az idei év július 6-a volt a legmelegebb nap a földön. 17,08 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel megdöntötte a 2016-os rekordot. Ha lehet hinni a C3S szakértőinek a júliusi brutális meleg nem marad elszigetelt jelenség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)