Hirdetés

Két klímatüntető vésővel és kalapáccsal esett neki a Magna Carta vitrinjének a British Library-ben

|

A Just Stop Oil 80-as éveiben járó aktivistáiról felvétel is készült az eset közben.

Hirdetés

A 85 éves Judy Bruce egykori pedagógus és a 82 éves Sue Parfitt tiszteletes asszony pénteki napja is úgy zajlott, mint egy átlagos brit nyugdíjasé, egészen addig a pontig, míg a British Library-ben egy kalapáccsal és egy vésővel neki nem estek a Magna Cartát rejtő vitrin vastag üvegének. A szimbolikus dokumentum, mely a mai napig az alkotmányos monarchia alapjait jelképezi, sértetlen maradt.

A két hölgy a Just Stop Oil nevű szervezet nevében tiltakoztak ezzel az akcióval. A radikális klímavédő csoport civil ellenállással, közvetlen akciókkal, vandalizmussal és a közlekedés akadályozásával kívánja elérni, hogy a brit kormány kötelezze el magát a fosszilis tüzelőanyagok engedélyezésének és termelésének megszüntetése mellett.

A dédnagymama korban lévő hölgyek a kezeiket összeragasztva egy táblát tartottak fel, melyen az a felirat állt:

"A kormány megszegi a törvényt".

Hirdetés

Azt a követelést fogalmazták meg, hogy a kormány kötelezze el magát egy sürgősségi terv mellett, amely 2030ig véget vet a kőolaj és földgáz használatának és kitermelésének is. Felhívták rá a figyelmet, hogy sok elismert tudó szerint teljesen felkészületlenül fog minket érni a hamarosan beköszöntő időszak.

Már most sem tudjuk kordában tartani a felmelegedést, és ennél sokkal nehezebb lesz, amint elérjük a 2 illetve 2 és fél fokos különbségeket is az iparosodás előtti időkhöz képest. A kontinens déli, délkeleti régióját az a veszély fenyegeti, hogy, ha a trendek nem változnak, a század végére sokkal élhetetlenebbé válik

"Ahelyett, hogy cselekednénk, diszfunkcionális kormányunk olyan, mint a három majom: nem látunk semmit, nem hallunk semmit, nem mondunk semmit - úgy teszünk, mintha 25 évünk lenne... De nincs! Le kell szoknunk az olaj- és gázfüggőségünkről 2030-ig - mostantól kezdve."

-mondta Sue Parfitt.

A British Library értesítette a rendőrséget, és annak ellenére, hogy csak minimális kár keletkezett a tárolóban és maga a Magna Carta sértetlen maradt, megindították az eljárást. Az akcióra egy héttel azután került sor, hogy a hogy a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a brit kormány éghajlatvédelmi terve jogellenes.

A bíróság szerint nem sikerült a dokumentumban megfelelően bizonyítaniuk, hogy eleget tesznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével kapcsolatos kötelezettségeiknek. Parfitt szerint a Magna Chartát joggal tisztelik a legtöbben, ám a performansszal szeretnék felhívni arra az emberek figyelmét, hogy ami jelenleg a klímavédelemben történik az ugyanúgy a törvények semmibe vétele.

A Magna Carta volt egyébként az első olyan dokumentum, amely írásban rögzítette, hogy a király és kormánya nem áll a törvények felett. A dokumentumot 1215-ben adták ki, és a londoni British Library a négy fennmaradt példányból kettőt őriz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)