Hirdetés

A klímaváltozás miatt változnak az országhatárok

|

Svájc és Olaszország között az egyre melegedő légkör miatt alakult ki vita az országhatárok helyéről.

Hirdetés

A klímaváltozás bizonyos hatásait már most is érezzük, ha pedig nem történik valami rendkívül gyorsan, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az átalakuló időjárás miatt egyre gyakoribbak az extrém hőhullámok, amitől Európa több részén szenvednek az emberek. Nálunk is ennek a hatását lehetett érezni, még az elmúlt napokban is.

Akadnak azonban olyan területek, ahol akár a térképeket is módosítani kell a klímaváltozás hatásai miatt. A Euronews számolt be róla, hogy Svájc és Olaszország találkozásánál például egy alpesi gleccser olvadása miatt komoly vita alakult ki, arról, hogy hol húzódik pontosan a két ország határa.

A helyszín a Matterhornhoz közeli svájci-olasz határszakasz (Fotó: Unsplash/Nicolai Krämer)
A helyszín a Matterhornhoz közeli svájci-olasz határszakasz (Fotó: Unsplash/Nicolai Krämer)

A helyszín a Matterhornhoz közeli svájci-olasz határszakasz (Fotó: Unsplash/Nicolai Krämer)

A határvonalat eddig egy vízelvezető szakadék jelentette, ahol a közeli Theodul gleccserből kifolyó olvadékvíz Svájc vagy Olaszország felé tudott lecsorogni. A gleccser azonban az elmúlt években jelentősen visszahúzódott, ami azzal járt, hogy a lefolyó víz iránya is megváltozott. A Theodul vize így egyre közelebb került a Rifugio Guide del Cervino menedékházhoz, a Testa Grigia 3480 méter magas csúcsához közel, ma pedig már időnként az épület alá is befolyik.

Hirdetés

A gleccser teljes tömegének közel negyedét elvesztette az 1973-tól 2010-ig tartó időszakban. Így felszínre került egy csomó szikla, ami megváltoztatja a lefolyó gleccservíz nyomvonalát, rákényszerítve a két országot, hogy folyamatosan újrarajzolják a köztük húzódó, körülbelül százméteres határszakaszt.

A helyzet már annyira súlyos, hogy a menedékházba betérő turisták időnként megkérdezik, hogy melyik országban járnak. A kérdés Svájc és Olaszország vezetése között is komoly diplomáciai vitát eredményezett, ami 2018-ban kezdődött és eltartott egy évig is. A vitát lezáró megállapodás részleteit pedig titkosították.

Amikor a menedékházat 1984-ben megnyitották, még teljes egészében olasz területen állt. Ma azonban az épület kétharmada - benne az étteremmel és a turisták elszállásolására szánt 40 ágy többségével - már Svájc déli részének számít, a gleccser mozgása miatt.

Bár elsőre apróságnak tűnik, ennek bizony komoly következményei vannak, mivel a régió a turizmusbó él, a Rifugio Guide del Cervino pedig a világ egyik legmagasabb síterepének tetején helyezkedik el. A házhoz nemrég új drótkötélpályán futó felvonót is építeni kezdtek, így nem mindegy, kinek kell állni a költségeket.

A vitában álló felek 2021 novemberében Firenzében aláírtak egy megállapodási nyilatkozatot, ez azonban csak akkor lesz érvényes, ha a svájci kormány is jóváhagyja, erre azonban 2023 előtt nincsen esély.

Megállapodtunk, hogy elfelezzük a költségeket. Így, ha nem is lett győztese a vitának, legalább nem vesztett senki sem

- mondta Alain Wicht, a svájci térképészeti ügynökség, a Swisstopo munkatársa, aki az ország határait kijelölő, mintegy hétezer határkő karbantartásával foglalkozik.

Wicht szerint a határvonalak módosításakor a két ország földmérő szakemberei határozták meg az új vonalvezetést, anélkül, hogy a politikusok beleszóltak volna a munkájukba.

Olyan területek felett vitatkoztunk, amelyeknek nem volt igazán értéke, azonban végül elértünk egy épülethez, így a földnek már gazdasági szempontból is értéke van

- tette hozzá a szakember.

Wicht olasz kollégái nem kommentálták a helyzetet, annek bonyolult nemzetközi vonatkozásai miatt. Jean-Philippe Amstein, a Swisstopo korábbi vezetője pedig rámutatott, hogy a hasonló vitás helyzeteket általában területcserével oldják meg. Most azonban problémát jelent, hogy Svájc nem tart igényt a gleccser további részeire, az olaszok pedig nem tudnak azonos méretű területet felajánlani cserealapként.

A menedékház gondnoka, az 51 éves Lucio Trucco mindenesetre úgy értesült, hogy az épület továbbra is Olaszországhoz tartozik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)