Hirdetés

A klímaváltozás okozhatja a következő világjárványt

|

Ezt ráadásul már nem is nagyon tudja elkerülni az emberiség.

Hirdetés

Bár a világ nagy része úgy tesz, mintha a 2020-ban kitört koronavírus-világjárvány után a covid-19 eltűnt volna az életünkből, érdemes észben tartani, hogy jelenleg is intenzíven terjed a fertőzés: a hétvége során több mint kétezer új fertőzöttet azonosítottak. A koronavírustól pedig még jó ideig nem fogunk szabadulni: kisebb intenzitással ugyan, de időről-időre visszatér majd, akárcsak a szezonális nátha-, és influenzajárványok.

A klímaváltozás fertőző betegségek egész hadát szabadíthatja ránk (Fotó: Unsplash/Jeshoots.com)
A klímaváltozás fertőző betegségek egész hadát szabadíthatja ránk (Fotó: Unsplash/Jeshoots.com)

A klímaváltozás fertőző betegségek egész hadát szabadíthatja ránk (Fotó: Unsplash/Jeshoots.com)

Egy friss kutatás eközben arra világított rá, hogy a klímaváltozás következtében új vírusok ezrei terjedhetnek el az előttün álló fél évszázadban - java részt állatok közvetítésével - írja a Euronews. A lap a Georgetown University biológia karának kutatói által elkészített anyagra hivatkozik, amely szerint a klímaváltozás miatt állatfajok ezreinek változhat meg a természetes élőhelye, ez pedig azzal fog járni, hogy bizonyos vírusok várhatóan az emberekre is átterjednek majd. A rizikó különösen magas olyan területeken, mint Afrika és Ázsia egyes részei, ahol az elmúlt étvizedekben több alkalommal is megfigyelték az állati vírusok emberre való átterjedését - például a madárinfluenza, a HIV, az ebola vagy a koronavírus esetén.

Hirdetés

A Georgetown kutatói modellezés segítségével figyelték meg, hogyan viselkedhet több mint háromezer állatfaj, ha a bolygó felmelegedését nem tudjuk 2 Celsius fok alatt tartani. Az eredmények sokkolóak: a fajok közti vírusterjedés öt évtized alatt több mint 4000 alkalommal fordulhat elő. Ez ráadásul csak az emlősök közti terjedésre vonatkozik, a kutatásban ugyanis nem vizsgálták a madarak és vízi állatok várható viselkedését.

Nem mindenből lesz világjárvány, de így is nagy a kockázat

A kutatók modellje szerint a több ezer átfertőződés még nem jelenti automatikusan azt, hogy mindegyik új vírusból pandémia alakul majd ki, a fajok közti átfertőződés azonban jelentősen megnöveli a rizikót, hogy bizonyos kórokozók az emberekre is átterjedhetnek. Ennek pedig jelentős hatása lehet az egészségünkre, de a természetvédelemre is.

Egyelőre nem látjuk tisztán, hogy ezek az új vírusok milyen hatással lehetnek az egyes fajokra, de valószínűvé teszik az új fertőzési gócpontok megjelenését az embereknél is. Ezt még akkor sem tudjuk elkerülni, ha a klímaváltozással kapcsolatban az optimista becslések igazolódnak be

- figyelmeztetett Gregory Albery, a Georgetown University posztdoktori kutatója, a mostani kutatási anyag egyik társszerzője.

A szakember hozzátette, hogy a klímaváltozás miatt már valószínűleg most is terjednek olyan fertőző betegségek, amikről még nem sejtjük, hogy milyen problémákat okozhatnak, a világnak ezért többet kellene tennie, hogy felkészüljön a következő pandémia érkezésére.

Már most kellene készülni a következő világjárvány érkezésére (Fotó: Unsplash/Emin Baycan)
Már most kellene készülni a következő világjárvány érkezésére (Fotó: Unsplash/Emin Baycan)

Már most kellene készülni a következő világjárvány érkezésére (Fotó: Unsplash/Emin Baycan)

Korábbi kutatások rámutattak, hogy az erdőirtás, illetve a vadállatok illegális kereskedelme hogyan járul hozzá a fajok közti betegségek terjedéséhez, arról azonban egyelőre csak kevés kutatási anyag állt rendelkezésre, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolhatja az emberekre potenciálisan veszélyes vírusok terjedését.

Szintén részt vett a kutatásban Colin Carlson, aki korábban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC által kiadott, baljós jelentés szerzőjeként is tevékenykedett. Carlson szerint a felmelegedéshez hozzájáruló gázok emissziójának csökkentésével és a fosszilis tüzelőanyagoktól való megszabadulással lehetne érdemben lassítani a különféle fertőző betegségek terjedését.

Jaron Browne, a Grassroots Global Justice Alliance vezetője szerint pedig a kutatás rámutat, hogy a klímaváltozás mennyire egyenlőtlenül sújtja az emberiséget: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő afrikai és ázsiai ország lakóit ugyanis aránytalanul rosszabbul érintik a klímaváltozással együtt járó extrém időjárási jelenségek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)