Hirdetés

A kriptopiac összeomlása nem csak a gamereknek, a bolygónak is kedvez

|

A kriptovaluták bányászata vérfagyasztó mennyiségű energiát emészt fel.

Hirdetés

Az úgynevezett kriptovalutákkal óriási üzleteket lehetett csinálni az elmúlt években, számtalan, mesés gazdagodásról szóló sztori járta már be a világsajtót. Eközben az egekig emelkedett a számítógépes videokártyák ára, ugyanis ezeket az eszközöket használják a különféle kriptopénzek bányászatára. Ennek pedig van egy másik árnyoldala is: a folyamatosan csúcson pörgő számítógépek iszonyatos mennyiségű energiát emésztenek fel, és míg az eredménynek csak a tulajdonos örül, az energia árát mindannyian megfizetjük.

A kripto-befektetőkre azonban rossz idők járnak: a PCWorld még május elején írta meg, hogy látványosan csökkenni kezdett az egyik, ha nem a legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin értéke. A piac azóta gyakorlatilag összeomlott, a különböző kriptopénzek árfolyama hetek-hónapok óta csak árnyéka régi önmagának.

A kriptovaluták piaca idén rogyott össze (Fotó: Unsplash/Art Rachen)
A kriptovaluták piaca idén rogyott össze (Fotó: Unsplash/Art Rachen)

A kriptovaluták piaca idén rogyott össze (Fotó: Unsplash/Art Rachen)

Ennek egyik, a gamerek szempontjából pozitív következménye, hogy a videokártyák ára ismét csökkenni kezdett, bár még elég messze van a kripto-boom előtti mértéktől. Ennél azonban talán lényegesebb, hogy a kriptobányászati kedv csökkenése már kimutatható mértékben csökkentette az energiaigényes tevékenység környezeti terhelését - írja a TechRadar.

A lap a hobbiprojektként indult, a digitális trendek váratlan következményeit elemző Digiconomist információira utalva azt írja, hogy a kriptovaluták összeomlásának eredményeként napi (!) 150 000 tonnával csökkent a bányászat szén-dioxid emissziója.

Az elmúlt hetek csökkenései már most megegyeznek a Tesla autói által negyed év alatt elért szén-dioxid csökkentéssel

- írja a cég Twitter-oldalán.

A TechRadar azonban még tovább ment: mostanáig annyival csökkent a kriptobányászat emissziója, mint amennyivel kevesebb az emisszió az egész bolygón, az elektromos autók megjelenése óta. Fontos, hogy itt csökkenésről van szó, azaz olyan emisszióról, amivel nem terheltük meg a környezetet. 

Hirdetés

A lap elemzése kijózanítónak nevezi a kriptopiac összeomlásának emisszióra gyakorolt hatását, úgy fogalmaznak: "a kriptobányászati ipar maradandó negatív nyomot hagyott a világon".

A kriptopénzek bányászata az egekbe lőtte a videokártyák árát (Fotó: Unsplash/Onur Binay)
A kriptopénzek bányászata az egekbe lőtte a videokártyák árát (Fotó: Unsplash/Onur Binay)

A kriptopénzek bányászata az egekbe lőtte a videokártyák árát (Fotó: Unsplash/Onur Binay)

A bányászatnak ugyanis nem csak a megnövekedett energiafogyasztás jelenti az árnyoldalát: a művelethez használt informatikai eszközök hamar elhasználódnak, átlagosan 3-5 éven belül lecserélődnek, az elhasznált gépeket és alkatrészeket pedig nem igazán lehet újrahasznosítani. Beszédes adat, hogy csak az Ethereum kriptovaluta bányászata érdekében az elmúlt évben körülbelül 15 milliárd dollárt (!) költöttek videokártyákra globálisan. Ez pedig azzalj árt, hogy még a legolcsób ilyen eszközök ára is brutálisan megnőtt - ha egyáltalán lehetne kapni, de sok helyen ezen a téren is komoly készlethiány alakult ki.

A válság hatása már most látható: korábban kriptobányászattal foglakozók most igyekeznek túladni a méregdrágán vásárolt videokártyákon, a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, érdemes résen lenni az efféle vásárlásoknál, azt ugyanis nem lehet tudni, hogy az eladásra kínált videokártyák még mennyi ideig lesznek működőképesek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)