Hirdetés

A klímaváltozásnak ellenálló, lebegő várost építenek

|

Az építkezés már jövőre elkezdődhet.

Hirdetés

A klímaváltozás egyik kézzel fogható káros hatása az óceánok és tengerek vízszintjének az emelkedése. Az ENSZ információi szerint a világ lakosságának 40 százaléka kevesebb mint 100 kilométerre lakik a tengerparttól vagy óceánparttól, az emelkedő vízszint emiatt a világ legnagyobb városainak 90 százalékát fenyegeti - írja a Euronews.

A klímaváltozás hatására emelkedő tengerszint már így is több milliárd eurónyi kárt okoz évente és emberek millióit kényszeríti otthonai elhagyására. Eközben azonban egyre többen szeretnének nagyvárosokba költözni, a partmenti városokban azonban egyszerűen már nincs hely, így a lakhatási költségek meredeken emelkednek.

A hírcsatorna értesülései szerint az óceánok vízszintjének emelkedésére már most készülő New Yorkban működő cég, az Oceanix az ENSZ Emberi Települések Központjával (UN-HABITAT) együttműködve a víz felszínén lebegő várost szeretne felépíteni a dél-koreai Busanban.

Az első lebegő városba tízezer ember költözhet majd be (Fotó: Oceanix)
Az első lebegő városba tízezer ember költözhet majd be (Fotó: Oceanix)

Az első lebegő városba tízezer ember költözhet majd be (Fotó: Oceanix)

A lebegő infrastuktúrával azt a megközelítést szeretnénk népszerűsíteni, hogy tudunk harmóniában élni a természettel. Nem kell elpusztítanunk, ami a felszín alatt van. Élhetünk a felszínen, a víz alatt pedig továbbra is zajlik az élet

- mondta Itai Madamombe, az Oceanix egyik alapítója, aki szerint a lebegő városok modellje fenntartható választ ad a klímaváltozás kihívásaira.

Az úszó települések alapja ugyan betonból készül, a cég szerint azonban olyan anyagokat használnak, amelyek egyfajta szimbiotikus viszonyban vannak a vízi élővilággal.

Úgynevezett bioköveket használunk, ez a technológia rehabilitálja és regenerálja a vizet és a vízi élővilágot. A technológia arra is lehetőséget ad, hogy korallzátonyokat hozzunk létre

- tette hozzá Madamombe.

Hirdetés

Az Oceanix egyébként olyan 3D-nyomtatással készül technológiát is alkalmaz, amely lehetővé teszi víz alatti vertikális farmok létesítését, miközben megóvja a tengerek biológiai sokszínűségét. Az úszó városokat önfenntartó rendszerekként képzelik el, ahol az energia, a víz, az élelmiszer, a hulladék, a mobilitás és a lakhatás egymással összefüggő rendszereket alkot.

A városok energiaellátását teljes mértékben megújuló forrásokból fedeznék: a nap-, és szélenergia mellett a tenger hullámzásából is energiát nyernének ki. Az ivóvizet esővízből állítják elő, amelyet becsapdáznak és megszűrnek. Az élelmiszerek nagy részét is helyben, A cég együttműködik az amerikai Centre for Zero Waste-tel is, amelynek célja zéró emissziós rendszerek felépítése, azaz olyan infrastuktúráé, amely sem a környezetre káros anyagokat, sem hulladékot nem bocsát ki.

A város összekapcsolódó stégszerű platformokra épül, amelyeket modulárisan át lehet rendezni (Fotó: Oceanix)
A város összekapcsolódó stégszerű platformokra épül, amelyeket modulárisan át lehet rendezni (Fotó: Oceanix)

A város összekapcsolódó stégszerű platformokra épül, amelyeket modulárisan át lehet rendezni (Fotó: Oceanix)

A mobilitás kérdése kulcsfontosságú a lebegő városokban, amelyek természetesen autómentesek lesznek. Az ott élőket és a látogatókat elektromos kompok szállítják majd, a lakók pedig különéle szolgáltatásokon is osztozni fognak a közbringák vagy az autómegosztó cégek mintájára.

A lebegő várost moduláris struktúrában képzelik el, azaz olyan úszó platformokkal, amelyek tetszőlegesen bővíthetőek, sőt, akár teljesen át is rendezhetőek.

A szárazföldön, ha építünk egy iskolát, egy kórházat, vagy egy lakónegyedet, ahol felépítettük, az ott fog maradni, amíg le nem bontják. A lebegő városokban azonban, ha például egy iskolára már nincs szükség, egyszerűen el lehet vontatni az adott környékről, oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Akár az egész várost át lehet alakítani a közösség érdekei szerint

- mutatott rá a módszer egyik legnagyobb előnyére Madamombe.

Az Oceanix pilot projektként egy tízezer fő befogadására alkalmas lebegő várost építene fel Busanban. Az építkezést jövőre kezdenék, az első lakók pedig 2028-ban költözhetnének be a jövő klímaálló városába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)