Hirdetés

Sokkoló: az emberek 99 százaléka két évet veszít az életéből a légszennyezés miatt

|

Drámai eredményeket hozott egy friss kutatás.

Hirdetés

A világ csaknem teljes lakossága szennyezett levegőt lélegzik, ez átlagosan több mint két évvel csökkenti a várható élettartamukat - írja a Euronews. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legfrissebb kutatása szerint a Földön élő emberek 99 százaléka olyan területen él, ahol a légszennyezés olyan mértékű, hogy az már az egészségükre is káros hatással van.

Összesen mintegy 17 milliárd (!) emberévvel csökken így a bolygó lakosságának átlagos élettartama, a légszennyezés ugyanis fejenként nagyjából 2,2 évvel csökkenti az életkorunkat. Ez nagyjából a dohányzás kockázataival egyezik meg, de több mint háromszorosa az alkoholfogyasztás által okozott károknak, hatszorosa a HIV/AIDS hatásának és 89-szer rosszabb, mint a háborúk vagy a terrorizmus.

Szinte nincs a bolygón olyan terület, ahol ne lenne szennyezett a levegő (Fotó: Unsplash/Pétrin Express)
Szinte nincs a bolygón olyan terület, ahol ne lenne szennyezett a levegő (Fotó: Unsplash/Pétrin Express)

Szinte nincs a bolygón olyan terület, ahol ne lenne szennyezett a levegő
(Fotó: Unsplash/Pétrin Express)

A komor statisztikát a University of Chicago kutatói számolták ki, az eredményt az évente kiadott Air Quality Life Index jelentésben tették közzé. Michael Greenstone, a kutatás vezetője szerint a légszennyezési adatokat ugyanolyan fokozott figyelemmel kellene kezelni, mint egy földönkívüli inváziót.

Képzeljük el, hogy idejönnek a földönkívüliek és egy olyan szert permeteznének szét, amitől mindenki több mint két évet veszít a várható élettartamából - ez óriási vészhelyzetet eredményezne. Sajnos, hasonlóval állunk szemben most is, csupán annyi a különbség, hogy nem az űrlények miatt kerülnek a káros anyagok a levegőbe, hanem miattunk, emberek miatt

- figyelmeztetett a kutató.

Hirdetés

A levegőben olyan, szabad szemmel nem látható részecskék lebegnek, amelyek könnyedén átjutnak a testünk védelmi mechanizmusain, bekerülnek a légzőszerveinkbe és a keringésünkbe isl. A szennyezett levegő egyaránt károsítja a tüdőnket, a szívünket és az agyunkat is. A sztrók, tüdőrák és szívbetegség miatti elhalálozások egyharmadáért is a légszennyezés tehető felelőssé.

A levegő minősége olyan rossz a bolygón, mintha minden ember dohányozna (Fotó: Unsplash/Daniel Monteiro)
A levegő minősége olyan rossz a bolygón, mintha minden ember dohányozna (Fotó: Unsplash/Daniel Monteiro)

A levegő minősége olyan rossz a bolygón, mintha minden ember dohányozna
(Fotó: Unsplash/Daniel Monteiro)

Még nem késő változtatni

A legrosszabb levegőjű települések Délkelet-Ázsiában találhatóak, ahol a lakosság 99,9 százaléka lélegez be az egészségükre ártalmas levegőt. Az ő esetükben annyira rossz a helyzet, hogy a 2,2 év helyett átlagosan 5 évvel csökken a várható élettartamuk. Hasonlóan gyászos a levegő minősége Közép-Afrika egyes országaiban.

Szerencsére, a történelemben számos példát láttunk rá, hogy ennek nem kell így lennie. Több helyen, példáull az Egyesült Államokban a határozott rendelkezések és a változásra való hajlandóság eredményeként csökkent a légszennyezés mértéke

- mutatott rá dr. Greenstone.

Kína sokáig szerepelt a hírekben az ottani szmog miatt, azonban, amióta az ottani kormány 2013-ban "háborút" hirdetett a légszennyezettség ellen, a helyzet, lassan, de biztosan javuló tendenciát kezd mutatni: 2020-ban 40 százalékkal csökkent a káros anyagok mértéke a levegőben, ami persze részben a koronavírus-járvány számlájára írható, azonban egy évvel korábban, 2019-ben is már 9 százalékkal esett a szennyező anyagok mennyisége. Az ázsiai országban egyébként átlagosan 2,6 évvel élnek rövidebb ideig az emberek a szennyezés miatt.

Még nincs késő változtatni a helyzeten (Fotó: Unsplash/Photoholgic)
Még nincs késő változtatni a helyzeten (Fotó: Unsplash/Photoholgic)

Még nincs késő változtatni a helyzeten (Fotó: Unsplash/Photoholgic)

Európában az amerikaihoz hasonló a helyzet. A kutatók szerint a "a légszennyezés elleni törvények betartatásával Európában jelentősen csökkent a levegőben észlelhető részecskék mértéke.

Sok feladat van még, azonban, ha a globális légszennyezési mutatók elérik a WHO ajánlásait, csak Európában összesen mintegy 527 millió emberévvel lehetne meghosszabbítani az itt élők élettartamát.

Az egyes országok kormányainak olyan eszközök vannak a kezében, mint a jelentős kibocsátok megadóztatása és szigorúbb emissziós szabványok bevezetése. Szintén segíthet az emissziómentes befektetések - például az elektromos autók - támogatása is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)