Hirdetés

Liverpoolban épül a világ legnagyobb árapály-erőműve

|

A Mersey folyóra tervezett építmény a tervek szerint 1 millió otthont fog ellátni energiával.

Hirdetés

Az elmúlt évek, évtizedek egyik legjelentősebb dilemmája a Föld népességének és infrastruktúrájának véget nem érő növekedéséből adódik. A fosszilis energiahordozók használata a megnövekedett igények kielégítésére azonban időközben több szempontból is problémássá vált. A kibocsátás és az abból fakadó globális felmelegedés fokozódó mértéke, valamint a lassan kiapadó fosszilis forrásokból származó kitettség egyre inkább szükségessé teszik a fenntartható, alternatív energiák elterjedését. A jelenleg alkalmazott megújulók közül legjelentősebb növekedés a napenergia terén figyelhető meg, de számos egyéb lehetőség is ismert és kiaknázásra vár.

Jellemzően minden térségben az határozza meg az alkalmazott fenntartható alternatívát, hogy a lokális természeti adottságok alapján mire van lehetőség, illetve, mit lehet leghatékonyabban használni a természeti erők közül. Ahol sok a napsütéses órák száma éves viszonylatban, ott az inverterek használata indokolt, ha sokat fúj a szél, a szélerőmű létesítése jelenthet megoldást.

Hirdetés

Van még számos további lehetőség a természet erőinek kiaknázására, melyek közül a tengerhez közeli területeken számba vehető lehetőséget jelent az árapály jelenségből adódó áramlási energiát kihasználó erőmű létesítése. Az angliai Liverpool városának döntéshozói nemrégiben előrehaladott terveket tett közzé a világ legnagyobb árapály-erőművének megépítésére a közeli Mersey folyón.

Ha ez megvalósul, a Mersey Tidal Power lesz a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Több mint 1 millió otthont láthat majd el energiával legalább 120 éven keresztül. A gátat formáló építmény egy itt létrehozott árapály-medencét fog összekötni a tervek szerint az Ír-tengerrel. Ez egy víz alatti turbinákkal felszerelt szerkezet, melyet a tenger ciklikus mozgásából származó áramlások segítségével termel jelentős mennyiségű energiát

A tervek szerint ez a "gát" fogja a várost összekötni a Wirral félszigettel, ami a kivitelezők reményei szerint nagyban hozzájárul majd a gyalogos és kerékpár forgalom fellendítéséhez a térségben. A mesterségesen létrehozott domborzati elem - nem utolsó sorban - árvízvédelmi feladatokat is ellát majd. A több milliárd fontból megvalósuló projekt több ezer helyi munkahelyet teremthet, de a tervezés és az engedélyeztetés még eltart néhány évig.

Steve Rotheram, Liverpool polgármestere így nyilatkozott a beruházásról:

"Nem ringatjuk magunkat illúziókba, tudjuk, hogy még jelentős technikai és pénzügyi kihívásokat kell leküzdenünk, de a most bemutatott tervek hatalmas lépést jelentenek a Mersey Tidal Power életre hívása felé vezető úton."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)